Сесія ПАЧЕС у Києві: окупанти мають звільнити території

Читать на русском
У Києві відбулася ювілейна 50-я сесія Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва. Прийнята українська поправка, яка стосується відновлення територіальної цілісності держав, що зазнали агресії.

У Києві, 30 листопада завершилася ювілейна 50-я сесія Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС). В її підсумковій декларації була прийнята важлива українська поправка, що стосується відновлення територіальної цілісності держав, які зазнали агресії.

Як повідомив «Слову і Ділу» народний депутат фракції Блоку Петра Порошенка, член української делегації в ПАЧЕС Рефат Чубаров, прийняття такої поправки є проривом для цієї організації.

«Довгий час в ПАЧЕС складалася ситуація, при якій проблеми у одних її членів виникали через поведінку інших учасників організації. Мені довелося з трибуни заявити, що вистачить закривати на це очі. Ми не можемо нескінченно намагатися за єлейними дипломатичними виразами приховувати справжню суть того, що відбувається. Це не нормально, що в організації, яка налічує дванадцять членів, чотири стали жертвами агресивної політики інших держав - членів ПАЧЕС», - сказав Рефат Чубаров.

При цьому він нагадав, що Україна і Грузія стали прямими жертвами агресії Росії, частина території Азербайджану знаходиться під контролем Вірменії, яку підтримує Росія. Також через підтримку Росією невизнаного Придністров'я, частину своєї території не контролює Молдова.

Вибори президента в Росії: яку позицію щодо Криму та Донбасу мають кандидати?Більшість кандидатів у президенти Росії вважають Крим російським, а «республіки» Донбасу – незалежними. Втім, є й винятки.

«Щоб почати про це говорити ми і запропонували формулювання, яке було прийняте 10 учасниками ПАЧЕС з дванадцяти за винятком Вірменії і Росії, яка була відсутня (вірменська делегація покинула засідання сесії, - ред.). Поправка говорить, що країни, які окупували ці території, повинні негайно і без жодних умов їх звільнити. Для ПАЧЕС це прорив. Тому що організація відкриває очі на реальну ситуацію в чорноморському басейні, яка кардинально змінилася в гіршу сторону після лютого 2014 року», - сказав Рефат Чубаров.

Нагадаємо, українська поправка до Декларації стосувалася відновлення територіальної цілісності держав, які зазнали агресії. За неї проголосували 10 держав-членів ПАЧЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: