Розвиток малого та середнього бізнесу: як реанімувати процес в Україні

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

За даними «Слова і Діла», глава уряду Володимир Гройсман ще минулого року обіцяв поліпшити умови ведення бізнесу, оголосивши план дій, починаючи від скорочення дозвільних процедур до захисту прав підприємців і кредиторів. Але досі українські підприємці продовжують брати кредити під 25% річних, тоді як у США чи Німеччині пропонують ставку на рівні 2-4%. При цьому, за різними оцінками, в Німеччині малий і середній бізнес забезпечує державі більш ніж половину ВВП, а українці зобов'язані малому та середньому бізнесу лише 15% ВВП.

У чому проблема та що робити для малого й середнього бізнесу?

Голова Інституту громадських свобод Галина Третьякова вважає, що розвиток малого й середнього бізнесу в Україні можливий, але за певних умов.

«По-перше, необхідно прибрати норму про те, що госпдіяльність потребує обов'язкової реєстрації. В Україні потрібно змінити систему оподаткування фізосіб, перетворивши її на оподаткування домогосподарств. Не стягувати або повертати податки на базу доходу на одного члена домогосподарства в розмірі 40-50% від середньої зарплати в країні, і так само рахувати прожитковий мінімум», – написала фахівець на своїй сторінці в Facebook.

Світові рейтинги: Україна залишається не дуже безпечною для бізнесу країною«Слово і Діло» візуалізувало позиції України у світових рейтингах безпеки в контексті ведення бізнесу. Поки що втішного мало.

Вона зазначила, що слід дозволити домогосподарствам знімати витрати на отримання інших доходів, окрім зарплат, із бази оподаткування, а також змінити підхід до адміністрування податку з фізосіб.

На її думку, правильним кроком було б запровадження спеціальних патентів, вартість яких встановлюватиметься щорічно на місцевому рівні, тобто громадою за певними видами діяльності.

«Необхідно звернути увагу на розвиток ринку капіталів у частині вітчизняного, фінансового сектора», – додала експерт.

Вона нагадала, що відповідна комплексна програма ухвалена ще 2,5 роки тому, але реформа так і не зрушила з місця за винятком банківської системи.

За її словами, вкрай важливим є створення системи, яка б відстежувала шахраїв, оскільки держава донині дозволяє їм використовувати фінансову систему з метою особистого збагачення.

«Потрібно розуміти, що саме фінансова система є соціальним ліфтом для малого й середнього бізнесу. Вона бідним дала можливість стати багатими за наявності освіти та ноу-хау», – резюмувала Галина Третьякова.

Як відомо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана поліпшити умови ведення бізнесу. Загальний рівень відповідальності прем'єра становить 47%. Повний перелік його обіцянок доступний за посиланням.

Нагадаємо, 16 листопада ВР ухвалила законопроект про захист прав бізнесу під час обшуків при проведенні досудового розслідування.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, як депутати голосували за закон про захист бізнесу від тиску силовиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: