Конфлікт Плотницького та Корнета: розправа над противниками, боротьба за владу чи зміна ватажків

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У самопроголошеній «ЛНР» розгорівся конфлікт між місцевими «силовиками» й ватажком «республіки». Центр Луганська оточений озброєними «зеленими чоловічками», частина з яких мали білі пов'язки, а частина – форму так званого «МВС ЛНР». Прибула колона на допомогу й із «ДНР». ЗМІ писали про втечу Плотницького, хоча, як виявилося, ватажок бойовиків залишився в Луганську. Заплутаний сюжет конфлікту говорить про те, що боротьба за владу в «ЛНР» між місцевими князьками триватиме.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Прибрати Коливана. Три варіанти розвитку подій у незаконній «ЛНР» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Ігор Плотницький («Коливан»), якого російські куратори поставили на чолі «ЛНР» у серпні 2014 року, до війни був чиновником середньої руки в Луганській обласній інспекції з питань захисту прав споживачів», – нагадав Попович.

Він зазначив, що будучи вже на посаді в «ЛНР», Плотницький активно проводив акції із зачистки «ідейних» польових командирів, які не бажали йому підкорятися.

«Наприклад, ліквідацію Олександра Бєднова («Бетмена») 1 січня 2015 року структури Плотницького визнали «офіційно», а ось розправи над іншими одіозними бойовиками – Олексієм Мозговим та Павлом Дрьомовим, як правило, звалювали на «українських диверсантів», – уточнив він.

«Особлива напруга між Плотницьким і силовим агрегатом проявилася в серпні 2016 року, коли на ватажка «ЛНР» у Луганську скоїли замах, у результаті якого Плотницький був поранений. Саме цей інцидент він використовував у своїх цілях, а точніше, з метою знищення противників. Вже у вересні заявили про спробу «перевороту», а підозрюваними оголосили колишнього «прем'єр-міністра» незаконної «ЛНР» Геннадія Ципкалова та «заступника міністра оборони» Віталія Кисельова. В результаті Ципкалова знайшли повішеним у своїй камері, а Кисельова «засудили» на 20 років позбавлення волі», – продовжив експерт.

Повернення Донбасу: найбільша авантюра Путіна та доля ОРДЛОПрезидент РФ згоден на особисту зустріч з ватажками ОРДЛО, яка буде першою за весь час війни на Донбасі. Тим часом США тиснуть на РФ санкціями, а Київ готує закон про деокупацію. Чи будуть зрушення в питанні повернення ОРДЛО, розбиралися експерти.

За його словами, за рік історія з «держпереворотом» отримала продовження в конфлікті з головою «МВС ЛНР» Ігорем Корнетом.

«На його адресу посипалися публічні звинувачення в захопленні чужої власності – будинку, який Корнет зайняв ще в 2014 році. Потім Плотницький заявив про звільнення Корнета, пояснивши це порушенням проти «міністра» кримінальної справи. Однак Корнет уперся, що й призвело до відкритої фази конфлікту», – додав Попович.

Своєю чергою Корнет звинуватив частину оточення Плотницького у фабрикації «держперевороту» та вбивстві Геннадія Ципкалова, нагадав він.

Під час конфлікту з'явилися відомості про втечу Плотницького до РФ і повний контроль над містом Корнета, наголосив журналіст, посилаючись на російського волонтера.

Крім того, втечу підтвердили й у МВС України, підкреслив фахівець.

«Як з'ясувалося згодом, Плотницький залишився в Луганську. Сепаратистські ЗМІ розмістили відеоролик бесіди ватажка «ЛНР» з керівництвом «МНС» та, судячи з усього, з новопризначеним головою «МВС», – пояснив Попович.

На його думку, на відео Плотницький виглядав виснаженим, але все ж заявив, що «з Корнетом пора закінчувати», тому що він зробив велику помилку, коли вирішив здійснити «державний переворот».

Якщо оцінювати ситуацію вже з появою відеоролика бесіди ватажка «ЛНР» з оточенням, то не виключено, що все було просто масштабним інсценуванням, яке придумав Плотницький для того, щоб мати більше підстав для знищення своїх противників.

При цьому експерт не виключив, що Плотницкий міг виїжджати до РФ, але не з метою втечі, а щоб уберегти сім'ю, оскільки, за деякими даними, найближчі його родичі вивезені до Воронежа.

За словами Поповича, є ще один варіант розвитку подій – наприклад, якщо Плотницький повернувся до Луганська в ролі такого собі зіц-голови.

«З іншого боку, якщо врахувати, скільки крові пролито, щоб утримати владу, навряд чи Плотницький погодився б на цю роль», – додав експерт.

На його переконання, не виключений також варіант зміщення Плотницького та зміни керівництва в «республіках».

«Якщо це так, то в РФ просто створили ґрунт, щоб прибрати Плотницького чужими руками. А ось заміна ватажка може стати ще однією картою в торгах щодо Донбасу», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Прибрати Коливана. Три варіанти розвитку подій у незаконній «ЛНР».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: