Повернення Донбасу: найбільша авантюра Путіна та доля ОРДЛО

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Як би нам не хотілося, але слід визнати, що все-таки Росія ще має запас міцності – як національний, так і економічний. Ба більше, населення РФ вміє затягувати паски, а якщо відмовляється це робити, то їм швидко затягують паски на шиї.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи можливий прогрес у питанні звільнення ОРДЛО наступного року.

«У російської політичної еліти ще є запас міцності, що дозволяє їм неодноразово повторювати свої авантюри. Власне, це ми й бачили вже протягом усіх років після приходу Путіна до влади», – констатував Саакян.

Він уточнив, що є ще один важливий фактор. Пік дієздатності армії, за їхніми очікуваннями та реформами, готується на 2020 рік, додав експерт.

«Так само готується дипломатичний корпус та інші сектори. Відповідно, на сьогодні, на думку РФ, вони перебувають ще не на піку своєї боєздатності», – пояснив політолог.

За його словами, важливий аспект пов'язаний із віком Путіна та його персональними амбіціями.

«Путін сам неодноразово заявляв, що розпад Радянського Союзу в геополітичному плані є його особистою трагедією», – нагадав експерт.

Багато в чому агресія РФ в Україні пов'язаний з бажанням повернути колишню велич, яку вона мала за часів Радянського Союзу. Це найбільша авантюра всього життя Путіна. Якщо зараз Путін здасть позиції, в його політичному, та й фізичному житті вже не буде іншого моменту, щоб увійти в історію яскравою особистістю, а не однією сторінкою в підручнику між Єльциним і кимось іще.

«Тому в нього є особиста персональна мотивація не здавати позиції, а лише нагнітати ситуацію», – зазначив Саакян.

Він припустив, що Путін може піти на короткочасні поступки для того, щоб перегрупуватися й впливати на ситуацію не лише мілітарними способами.

«Це видно вже зараз. Потрібен час, щоб зміцнилися позиції на міжнародній арені, й тоді вже можна буде повернутися до мілітарних позицій. Адже сучасна агресія – це комплекс мілітарних і немілітарних інструментів», – підкреслив фахівець.

На його думку, важливо, що в інтересах обох країн повернення ОРДЛО до складу України.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«РФ хоче, щоб території, де-юре повернувшись, де-факто залишалися під впливом РФ. Максимально повернути, не повертаючи, – це саме та мета, яку переслідує РФ. Україна на таке повернення погодитися не може. Адже це просто формальне закріплення амбіцій, заради яких РФ і починала другий етап вторгнення, після того як повне знищення державності не вдалося», – резюмував Олег Саакян.

Три роки тому Петро Порошенко запевнив, що Україна не змінить лінії державного кордону. Також, за даними «Слова і Діла», на початку жовтня цього року президент України пообіцяв повернути Донбас. Обидві обіцянки поки мають статус «у процесі». Дізнатися рівень відповідальності глави держави можна за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: