Арешт українського журналіста в Білорусі: залежність від Кремля та крок до нових правил в’їзду

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Білорусь перебуває в одному просторі з РФ – митному, прикордонному, а спецслужби РФ там працюють, як у себе вдома. Те, що РФ не збирається відпускати Білорусь, а будь-який її поворот зупинятиметься, однозначно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи арешт українського журналіста Павла Шаройка в Білорусі.

«Розраховувати на те, що Білорусь буде самостійним гравцем, не варто. Вони залежні від РФ, перебувають на одному майданчику, під одними органами, які ними управляють. Політика Кремля там трансформується, а заперечувати їй Білорусь не в змозі. Вони можуть проголошувати все що завгодно, але РФ має достатньо важелів, які впливають на Білорусь, – економічні та силові», – констатував Павліченко.

Правозахисник припустив, що арешт українського журналіста може бути не самостійною ініціативою білоруської влади.

На його переконання, для України це сигнал про те, що Білорусь є настільки ж небезпечною територією, як і РФ.

РФ – це не зона права, ніколи не знаєщ, що там може з тобою статися. Якщо ти пливеш за течією, тебе також показово можуть затримати, але якщо ти ще й пливеш проти течії, то шансів стати показовим зразком покарання ще більше.

Експерт підкреслив, що затримання журналіста може бути сигналом з боку Кремля про те, що їм підконтрольна навіть інша країна.

«Кожен факт тут має свої сигнальні властивості. Чи цей журналіст насправді задіяний у розвідувальних операціях? Достовірно про це ніхто ніколи не скаже, хоча незрозуміло, що в Білорусі потрібно розслідувати. Очевидно, що діяльності, направленої проти території Білорусі, він не здійснював. Це підтверджено на дипломатичному рівні. В цій ситуації важливо, щоб грамотною була робота консульських служб та адвокатів», – зазначив фахівець.

Він не виключив, що ситуація може завершитися тим, що буде видворення особи, якщо не підуть на показовий суд.

«Очевидно, що оскільки в РФ є заборона на будь-яку журналістську діяльність або пов'язану з пропагандою прав людини, то й Білорусь переходить у такий статус», – додав експерт.

Розлучення або війна: що означає розрив дипвідносин між Україною та РосієюЖурналіст Денис Попович міркує про наслідки можливого розриву дипломатичних відносин із Росією.

Можливо, Україні доведеться вибудовувати якусь стратегію, уточнив він.

«Має бути пересторога для тих, хто відвідує Білорусь. Іншими словами, так само, як у нас є правила виїзду-в’їзду щодо РФ, може буде запроваджене й із Білоруссю. Не виключено, що Білорусь цього не хоче, але її залежність від РФ настільки сильна, що опиратися вона не може», – резюмував Олександр Павліченко.

У Національній спілці журналістів повідомили, що Павла Шаройка затримали працівники КДБ Білорусі ще 25 жовтня. Його звинувачують у шпигунстві.

МЗС України вже направив ноту колегам із Білорусі в справі Шаройка.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: