Відеофіксація обшуків: чи припиняться «наїзди» на бізнес

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Не потрібно подавати зміни до процесуального законодавства щодо відеофіксації обшуку як перемогу над «наїздами» на бізнес із боку правоохоронців. Обшук – це крапля в морі. «Наїзд» починається задовго до обшуку – в момент відкриття кримінального провадження.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«Справді, конкуренти проплачують такі «наїзди», та й самі правоохоронці пильно стежать за тими, хто починає заробляти вище середього рівня», – зауважила Маляр.

Однак, на її переконання, врегулювання процесу обшуку не змінить доволі критичну ситуацію, що склалась у відносинах бізнесу та правоохоронних органів.

Якби працювали порядні та доброчесні професіонали, жодних «маски-шоу» не було б навіть із таким законодавством, як є, тому потрібно дивитися глибше й змінювати систему та людей, які ці ганебні обшуки здійснюють, додала експерт.

Вона уточнила, що всі ці зміни до КПК полегшують становище правопорушника й обмежують можливості правоохоронців під час розслідування.

Як депутати голосували за закон про захист бізнесу від тиску силовиківПоказуємо, хто віддав голоси за відеофіксацію обшуків підприємств у рамках досудових розслідувань.

«І все заради того, щоб припинити безчинство. То, може, просто набирати на роботу нормальних людей, а не безкінечно кроїти законодавство? Ми ж уже з вами бачили результати змін у 2012 році. Нам тоді говорили, що вибивати свідчення більше не будуть, бо змінили парадигму й підходи в кримінальному процесі. Але ті, хто вибивав свідчення, по-іншому не вміють працювати. Від змін до законодавства вони не стали доброчесними чи гуманними. Хто вибивав, той і зараз вибиває. І всі вони залишилися працювати в системі», – резюмувала Ганна Маляр.

Додамо, ще два роки тому очільник МВС Арсен Аваков пообіцяв провести реформу органів досудового слідства.

Детальніше про діяльність Міністерства внутрішніх справ – за посиланням.

«Слово і Діло» зафіксувало 142 обіцянки Арсена Авакова. Загальний показник рівня відповідальності чиновника становить 46%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: