Заборона транспортного сполучення з РФ: якими будуть наслідки для громадян

Читать на русском
Володимир НаумовГолова ВЦРТІ

Річ у тім, що це не перша заборона, яку ініціює українська сторона. Наприклад, запроваджена заборона на використання російських соцмереж, проте користувачі все одно знаходять обхідні шляхи. Згідно зі статистикою з відкритих джерел, 25% продовжують ними користуватися. У цій ситуації може бути щось схоже.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова ради громадської організації «Всеукраїнський центр реформ транспортної інфраструктури» Володимир Наумов, оцінюючи ініціативи заборонити транспортне сполучення з РФ.

«З Кримом пасажирське залізничне сполучення припинили. Результат – пасажирський транспортний колапс, тому що з переходу на перехід люди почали ходити пішки. Потім з'явилися підприємці, які довозили людей до кордону. Пройшовши через перехід пішки, далі вони пересідали й продовжували маршрут», – констатував експерт.

Він підкреслив, що доведеться визнати той факт, що протягом багатьох років ми були пов'язані з РФ – першу чергу йдеться про родинні зв'язки громадян.

«Так, політика РФ вимагає реакції. Але людям буде байдужа ця заборона, як і попередні. Якщо комусь потрібно буде приїхати до родичів, братів, дітей, то люди знайдуть способи зробити це. Ось тільки наслідки будуть негативними», – додав фахівець.

«Це викличе обурення серед пасажирів, яким потрібно потрапити на територію РФ. Крім того, це створить тіньовий заробіток певним підприємцям, які налагодять перевезення пасажирів», – припустив Наумов.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що найближчим часом всі КПП на кордоні з Росією відновлять свою роботуСказано 18 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, в нашій ситуації потрібно впорядкувати перетин кордону, посилити контроль, але не шляхом заборони.

«Так, має бути жорсткий паспортний контроль із фіксацією в'їзду-виїзду, тому що залізничними коліями в нас можуть провезти все що завгодно. Немає гарантій, що ДРГ не заїдуть з РФ в Україну. Гарантій безпеки залізниця також не надає. Були плани поставити металошукачі, але дій у цьому напрямку немає. Доцільніше вирішувати ці проблеми», – зазначив фахівець.

Експерт нагадав, що вже є приклад Криму, з якого можна робити висновки.

«За великим рахунком, відмінностей немає. Різниця лише в кількості громадян, які хочуть потрапити до РФ або в Україну. Яким чином можна заборонити родинні зв'язки? Ми отримаємо лише те, що на практиці з'явиться тіньовий бізнес перевезень пасажирів. Наприклад, будуть автобуси до Харкова, а звідти – до РФ», – резюмував Володимир Наумов.

Відзначимо, що три роки тому президент Петро Порошенко обіцяв відновити роботу всіх КПП на кордоні з Росією, однак не дотримав слова. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: