Посол України в ЄС розповів, навіщо Угорщина спекулює українським законом про освіту

Читать на русском
Посол України в ЄС Микола Точицький заявив, що Угорщина хоче використати цей закон для власних цілей, для внутрішнього порядку денного – виборів.

Резонанс навколо українського закону про освіту та блокування відносин України з НАТО угорська влада використовує для впливу на вибори в своїй країні.

Про це заявив посол України в ЄС Микола Точицький в інтерв’ю виданню Euractiv, передає «Слово і Діло».

Він пояснив, чому деякі країни-сусіди, наприклад, Болгарія, відразу зрозуміли аргументи України щодо освітнього закону, а Угорщина відреагувала настільки жорстко.

«З’ясувалося, що в деяких болгарських школах в Україні бракує хороших вчителів. Тому разом із Болгарією ми спільно запроваджуємо навчальні програми. Можна вийти на кращу ситуацію з країною, яка готова співпрацювати. Але з країною, яка хоче використати цей закон для своїх цілей, для внутрішнього порядку денного – виборів – очевидно, це неможливо. Я маю на увазі Угорщину, я не боюся називати цю країну», – відзначив дипломат.

За його словами, щоб уникнути політизації ситуації в зв’язку зі схваленням освітнього закону, Україна представила його Венеційській комісії, а сам закон набуде чинності у вересні наступного року.

Раніше Климпуш-Цинцадзе заявила, що ветування Угорщиною засідання комісії Україна-НАТО в грудні не означатиме припинення співпраці України з Альянсом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: