Закон про освіту: Польща відмовила Угорщині в підписанні протесту

Читать на русском
Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський відмовив голові МЗС Угорщини в підписанні спільного листа українській владі щодо закону про освіту в Україні.
Вітольд Ващиковський

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський відмовив голові МЗС Угорщини в підписанні спільного листа українській владі щодо закону про освіту в Україні.

Про це Ващиковський розповів в інтерв'ю угорському виданню Heti Valasz, повідомляє Rzeczpospolita, пише «Слово і Діло».

Ващиковський звернув увагу на український закон про освіту, в зв'язку з яким в Угорщині заявили про ініціативу переглянути Угоду про асоціацію між ЄС і Україною, а також про намір блокувати подальше зближення України з ЄС.

Мовний конфлікт: чи зможуть ЗСУ протистояти арміям Угорщини та РумуніїОб'єднані угорська та румунська армії не зможуть зрівнятися з Росією, а тому не зможуть влаштувати на заході України кримський сценарій.

«Я не буду це засуджувати, тому що це двостороння справа між Угорщиною та Україною. Однак, я не буду політизувати цю проблему, з огляду на труднощі України через російську агресію. Я переконаний, що цю ситуацію можна вирішити мирним, менш емоційним способом», - заявив він.

Ващиковський додав, що голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявляв про це, коли пропонував написати спільний лист українській владі.

Голова МЗС зазначив, що закон спрямований на регулювання ситуації в російських школах, а польська меншина має лише кілька двомовних шкіл в Україні, тому Варшава не вважає це великою проблемою і не має наміру приєднуватися до емоційних заяв Сийярто.

«Але я розумію ситуацію угорців: вони живуть у великому анклаві, і там є багато шкіл, де головною мовою є угорська мова, але, чесно кажучи, це звучить неприродно для мене, тому що люди, які живуть там, повинні розуміти обидві мови», - сказав міністр.

Раніше міністр Павло Клімкін розповів про домовленості з Угорщиною по закону про освіту.

Нагадаємо, Польща виступає за діалог України та Угорщини в мовній суперечці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: