Климпуш-Цинцадзе: Угорщина перейшла до блокування відносин України з НАТО

Читать на русском
Климпуш-Цинцадзе визнала, що терміновий візит до штаб-квартири НАТО Лілії Гриневич викликаний саме цією проблемою.

Будапешт підтверджує свої погрози щодо блокування ініціатив України в НАТО.

Про це під час візиту до штаб-квартири НАТО заявила віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

За її словами, Будапешт, користуючись тим, що в НАТО діє принцип консенсусу, «по суті, блокує ефективний розвиток (і виконання) тих речей, які були наперед заплановані між Україною й НАТО».

«Україна стурбована ультимативною поведінкою Угорщини, яку вона демонструє через незадоволення мовною статтею закону про освіту. Всі наші спроби вести діалог розбиваються через неготовність до діалогу угорської сторони», – заявила вона.

Климпуш-Цинцадзе визнала, що терміновий візит до штаб-квартири Альянсу міністра освіти та науки Лілії Гриневич був викликаний саме цією проблемою.

Віце-прем’єрка стверджує, що українська сторона має підтримку з боку секретаріату Альянсу. З іншими членами НАТО, які від початку висловлювали стурбованість через мовну норму, розпочався діалог, і лише Угорщина обрала шлях блокування.

«В штаб-квартирі це сприймається як неприйнятна поведінка, й Альянс сам зацікавлений у тому, щоб це питання було вирішене», – стверджує вона.

Климпуш-Цинцадзе розраховує, що під час дискусії всередині НАТО Будапешт переконають відмовитися від блокади.

«У НАТО є досвід вирішення складних внутрішніх конфліктів між державами-членами НАТО. Тому я сподіваюся, що буде достатньо бажання й волі країн-членів НАТО, які можуть розмовляти з Угорщиною з позиції резону», – заявила вона.

Як заявляла раніше Гриневич, Угорщина направила значні сили й ресурси на поширення неправдивої інформації про мовну норму українського закону про освіту.

Зазначимо, висновків Венеційської комісії щодо закону України «Про освіту» потрібно очікувати приблизно 11 грудня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: