Велика приватизація: опозиція побачила в законопроекті російську загрозу

Читать на русском
У Батьківщині розповіли, як Росія може скористатися англійським правом, щоб обійти заборони в законопроекті про приватизацію.
фото: 24 канал

У законі «Про приватизацію державного майна», який Верховна Рада ухвалила в першому читанні 9 листопада, необхідно заборонити росіянам купувати українські об'єкти.

Про це розповів «Слову і Делу» народний депутат, заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

«Заборона продажу майна росіянам – один з ключових моментів, на які потрібно звернути увагу. У проекті обмовили, що росіяни не можуть бути першими покупцями. Але хто заборонить українському покупцеві – «прокладці» продати цей же об'єкт росіянину вже наступного дня? Немає такої заборони», – сказав він.

У БПП назвали важливу умову ухвалення законопроекту про приватизаціюУ БПП розповіли, що потрібно зробити для затвердження Радою урядового законопроекту про приватизацію.

Соболєв зазначив, що вирішити цю проблему дуже проблематично: «Законопроект вводить систему, при якій судові суперечки вирішуються в міжнародних судових інстанціях («англійське право» – ред). і якщо заборону продавати об'єкти росіянам прописати в законі, то жодна міжнародна судова інстанція не врахує цю норму. Тому що це суперечить нормам міжнародного права».

За словами депутата, якщо, наприклад, громадянин України купить Одеський припортовий завод, а потім перепродасть його російському олігархові з оточення Володимира Путіна, то українська сторона не зможе опротестувати цю угоду.

«Ніколи Лондонський арбітраж не визнаватиме українську юрисдикцію, там, де є протиріччя ключовим нормам міжнародного права. Тобто виграти такий суд ми не зможемо», – пояснив Соболєв.

Раніше заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов розповів, що використання так званого «англійського права» підвищить привабливість українських об'єктів для іноземних покупців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: