Велика приватизація в Україні: чи є шанси не залишитися в програші

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Шанси на успішну приватизацію мінімальні. Річ не лише в невдалих попередніх кроках, бо це вже буде п’ята така спроба, а в тому, що будь-хто, хто проаналізує макроекономічну ситуацію та структурні особливості економіки, зрозуміє – державна власність уже не є такою привабливою для продажу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи подання до ВР урядового законопроекту про приватизацію держмайна в 2018 році на суму 22,5 мільярди гривень.

«Довгі роки відсутності інвестицій, відсутність модернізаційних процесів на відповідних виробництвах значною мірою знецінило той капітал, який виставляється сьогодні урядом на продажу. Тому набагато доцільніше було йти шляхом не приватизації, щоб за цей рахунок вирішити бюджетні та фінансові проблеми, а почати модернізацію на державних об’єктах», – зазначив Сіденко.

Він підкреслив, що має бути власник, який не лише зароблятиме, але й вкладатиме кошти в розвиток.

За його словами, приватизація в нинішніх умовах недоречна.

У 2016 році прибуток від приватизації склав менше 1% від запланованогоПриватизація державних підприємств в Україні відбувається дуже низькими темпами: у 2016 році прибуток від неї склав трохи більше 1 відсотка від запланованого обсягу.

«Раніше приватизацію планували провести на 17 мільярдів гривень, а зараз – на 22,5 мільярди. Однак уряд не зможе вийти на цю цифру. Якщо будуть виставлятися високі планки щодо стартової ціни, то, скоріш за все, продаж узагалі не відбудеться. Ми вже мали такий досвід із приватизацію ОПЗ, коли не було жодного інвестора», – додав економіст.

Експерт уточнив, що проблема зовсім не в тому, що всі об’єкти погані чи хтось проти приватизації.

«Україна має об’єкти, які дійсно можна продати. Однак слід розуміти, що в загальній масі курс на максимальну ціну не відповідає реаліям, нинішньому стану української економіки», – резюмував Володимир Сіденко.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що в 2016 році прибуток від приватизації склав менш ніж 1% від запланованого.

Нагадаємо, в МЕРТ мають намір приватизувати кіностудію імені Олександра Довженка та всі пов'язані з цирковою діяльністю держпідприємства. Загалом у 2017-2020 роках із 3,444 тисячі держпідприємств 893 підлягають приватизації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: