Велика приватизація: іноземцям хочуть полегшити умови купівлі об'єктів в Україні

Читать на русском
Нефьодов розповів, чим новий законопроект про приватизацію держмайна приверне іноземних інвесторів.

В урядовому законопроекті «Про приватизацію державного майна», який Верховна Рада розглядає 9 листопада, виписана можливість для іноземних інвесторів використовувати норми так званого «англійського права».

Це означає, що здійснення правочину щодо купівлі-продажу об'єктів іноземний інвестор зможе зробити за нормами українського законодавства, а всі правовідносини, що виникають після цієї угоди, вирішуватимуться за законами іноземної держави.

Як пояснив «Слову і Ділу» заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, використання так званого «англійського права» підвищить привабливість українських об'єктів для іноземних покупців.

«З використанням англійської права продавали свої об'єкти багато інших країн, наприклад, та сама Словаччина. Це просто підвищує довіру інвесторів. Тому що інвестор говорить: я не знаю вашого українського законодавства, я знаю англійське право, воно є загальноприйнятим у світі. Чи можна провести операцію, як це прийнято в світі, а не вивчати ваші закони, тому що я перший раз купую щось в Україні?», – пояснив він.

Степан КубівНародний депутат України
Кубів запевнив, що до кінця 2017 року Рада ухвалить урядовий законопроект про приватизаціюСказано 26 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Законопроект «Про приватизацію державного майна» передбачає скасування чинних на сьогодні законів, що регулюють сферу приватизації, а також вносить поправки до низки інших законодавчих актів.

Державне майно, що виставляється на продаж, ділиться на велике й мале. До об'єктів великої приватизації належать об'єкти держвласності, в статутному капіталі яких більш ніж 50 відсотків акцій (часток) належать державі, а вартість активів яких, за даними фінансової звітності за останній звітний рік, перевищує 250 млн грн. Продаватися держмайно буде або на аукціоні, або за допомогою викупу об'єктів приватизації. Продаж об'єктів малої приватизації здійснюється на електронних аукціонах. Також законопроект забороняє протягом року після приватизації порушувати справи про банкрутство підприємств на підставах, що виникли до завершення приватизації.

Нагадаємо, ухвалення закону про приватизацію є однією з чотирьох вимог МВФ до України для отримання четвертого траншу, який очікується в першому кварталі 2018 року.

На думку голови Фонду Держмайна Віталія Трубарова, закон про приватизацію, доопрацьований за участю міжнародних експертів, враховує інтереси інвесторів та держави, а також виключає корупційні ризики.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: