Декомунізатори. Хто з мерів українських міст найшвидше перейменовує вулиці

Читать на русском

Здавалося б, міняти назви вулиць – не мішки тягати. Та й із демонтажем радянських пам’яток проблем виникати не повинно. Але чомусь і тут представники місцевої влади примудряються не виконувати обіцянки (чи обіцяти те, чого не збираються виконувати?)… «Слово і Діло» продовжує моніторинг ефективності роботи міських голів обласних центрів України і сьогодні ми вирішили присвятити наш огляд питанню перейменування вулиць.

І «номер один» у нашому списку – мер Києва Віталій Кличко. У нього аналітики порталу зафіксували аж три таких зобов’язання. Однак два з них він виконати не зміг. Зокрема, він у 2016 році не впорався з демонтажем усіх пам’яток комуністичного режиму у строк, відведений законом (хоча запевняв, що встигне). А перед цим він говорив, що перейменує одну з вулиць столиці на честь російського опозиціонера Бориса Нємцова. Попри те, що кияни вже навіть прикинули, що це може бути за вулиця (точніше, проспект), на такий зухвалий крок Кличко так і не зважився.

Обіцянку «в процесі» за темою має міський голова Дніпра Борис Філатов. Він у травні цього року запевнив… що не дасть зняти барельєф часів СРСР із Центрального мосту через річку Дніпро. «Не ви будували – не вам ламати. Додекомунізувалися вже до абсурду», – заявив мер. І поки що жінка з ланцюгом і пишними принадами продовжує прикрашати міст. «Легалізувати» її Філатов планує як «частину історії мистецтва».

Олександр МамайМіський голова Полтави
Мамай запевнив, що не буде перейменовувати вулиці містаСказано 21 травня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

А от у мерів Чернігова й Полтави відповідні обіцянки виконані! Атрошенко провів «тотальну декомунізацію». Ми перевіряли – принаймні вулиці у Чернігові перейменували швидко. Тому й змінили статус обіцянки на «виконано».

А щодо Олександра Мамая, то він, навпаки, заявив, що перейменовувати вулиці Полтави не буде. І треба ж – дуже сумлінно виконує цю обіцянку! Навіть встиг нажити собі ворога в особі директора Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича. Проте, якщо відверто, суто з формальної точки зору «Слово і Діло» й не може надати цій обіцянці інший статус, адже, за законом, за перейменування вулиць у всій Полтавській області відповідальний голова ОДА Валерій Головко. Він у травні 2016 року розпорядження про перейменування 600 вулиць (більшість із яких саме в обласному центрі) підписав. Але на рейтингу відповідальності Мамая це не позначилось. Win-win strategy, можна сказати.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: