Рада Європи ухвалила рішення щодо України без російських правок

Читать на русском
Ухваленню рішення передувало голосування за російські правки до нього, але жодна держава їх не підтримала.

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення щодо України, високо оцінивши українські реформи та підтримавши в боротьбі з агресією РФ.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Рішення РЄ підкреслює відповідальність Росії за виконання Мінських домовленостей насамперед щодо припинення вогню та відведення військ», – йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що Рада Європи визнала прогрес, досягнутий у децентралізації, антикорупційній та судовій реформі, зокрема в перезавантаженні Верховного суду.

Рада проголосує за розрив дипвідносин із Росією – ЗМІВР може прийняти рішення про розрив дипвідносин з РФ. Цей пункт буде додатково внесено в закон про реінтеграцію Донбасу.

Як пише «Європейська правда» з посиланням на джерела в Раді Європи, голосуванню за рішення передувало голосування за російські правки до нього. Жодна держава їх не підтримала.

На сайті Ради Європи тексту рішення поки немає, невдовзі МЗС України має оприлюднити свій коментар з приводу голосування.

Водночас представник України при РЄ Дмитро Кулеба наголосив, що країни-члени схвалили доволі однозначні формулювання щодо відповідальності Російської Федерації за мирне врегулювання на сході Україні.

«Для нас важливо, що в новому рішенні Комітет міністрів не лише оцінює реформи в Україні, які підтримує Рада Європи, а й чітко наголошує на відповідальності Росії за імплементацію Мінських домовленостей. Цинічні танці росіян довкола «Мінська» не викликають розуміння в Ради Європи», – заявив він.

Кулеба також нагадав про інше рішення КМРЄ, ухвалене в травні, що стосувалося Криму.

«Цього року нам вдалося ухвалити два рішення Комітету міністрів, і їх потрібно читати як одне ціле. Обидва рішення давалися важко. Прямий тиск Росії на Комітет міністрів та їхня гра за лаштунками були шаленими. Але результат є, й він відповідає інтересам України», – говорить дипломат.

Чому Росія піде на поступки щодо Донбасу: є дві важливі причиниЧерез російське втручання в американські вибори в Штатах готують звіт про активи путінських олігархів у США.

«Щодо реформ, то позиція Комітету міністрів чітка: він привітав прогрес у судовій, антикорупційній реформі та в децентралізації. Але це, звісно, не привід опустити руки. Україні потрібно реформуватися далі, щоб назад не було вороття. Будемо й надалі активно співпрацювати з Радою Європи заради реформ», – заявив Кулеба.

Представник України в РЄ окремо висловив занепокоєння тим, що в Страсбурзі ведеться робота над зняттям із Росії санкцій, накладених у рамках Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

«Головне, щоб Рада Європи себе не дискредитувала, необачно повернувши Росію до ПАРЄ без виконання відповідних резолюцій Асамблеї», – наголосив він.

Раніше Україна закликала ОБСЄ не приймати доповіді РФ щодо Криму.

Також зазначимо, НАТО має намір створити два нових командування, щоб покращити спротив загрозі, яка надходить від Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: