Польща закликала ЄС взятися за Paradise Papers

Читать на русском
Оприлюднення афери Paradise Papers може стати землетрусом для податкового раю. Участь глобальної еліти в приховуванні свого майна перед національними податковими органами є глобальною проблемою.

Єврокомісія, Європарламент та Рада ЄС мають негайно взятися за тему Paradise Papers – приховування впливовими в Європі та світі людьми своїх прибутків від сплати податків у так званому податковому раї.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це заявив у понеділок, 6 листопада, віце-прем’єр-міністр, міністр розвитку Польщі Матеуш Моравецький, пише «Укрінформ».

«Оприлюднення міжнародною групою журналістів-розслідувачів «Райських паперів» показує, що проблема «податкового раю» й участь глобальної еліти в приховуванні свого майна перед національними податковими органами є глобальною проблемою, що стосується влади й бізнесу», – заявив він.

Моравецький наголосив, що за цю тему мають негайно взятися Єврокомісія, Європарламент та Рада ЄС.

За словами віце-прем’єра Польщі, існування «податкового раю» тривалий час було можливим завдяки залученню до цього «осіб і корпорацій із перших шпальт газет».

Моравецький підкреслив, що оприлюднення афери «Райських паперів» може стати «землетрусом, після якого сприйняття «податкового раю» зміниться раз і назавжди». Польський урядовець зауважив, що «податковий рай» – це незбудовані шпиталі й дороги в Польщі, Угорщині, Словаччині чи Іспанії.

Нагадаємо, 5 листопада з’явився новий офшорний компромат на світові компанії та політиків. Журналісти з різних країн дослідили 13,4 мільйона документів, де згадуються імена понад 120 політиків майже з 50 країн світу, а також підприємства, спортсмени, бізнесмени та інші високопосадовці.

Зокрема, ЗМІ припускають, що метою створення офшорної компанії президентом Петром Порошенком могла бути мінімізація податків.

Журналістам вдалося дізнатися, що один екс-соратників Януковича Антон Пригодський через офшорну мальтійську компанію замовив 37-метрову яхту. Ще одним фігурантом «Райських паперів» виявився колишній віце-прем'єр-міністр України від Радикальної партії Валерій Вощевський.

Також повідомлялося, що Кремль інвестував у Twitter та Facebook.

Фонди королеви Великобританії Єлизавети II інвестували в офшори близько 10 мільйонів фунтів. Представник королеви вже визнав інвестиції у фонд на Кайманах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: