Зміна виборчих правил: чи допоможе це обрати правильного депутата

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

Шанси на відкриті списки ми маємо. Ця ідея не заперечується ніким із політичних гравців, але досвід місцевих виборів засвідчив, що застосування різних виборчих систем не вирішує головної проблеми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, оцінюючи ініціативи щодо змін виборчого законодавства.

«Досвід нинішніх місцевих виборів засвідчив, що заміна виборчої системи не знімає на національному рівні головної проблеми – підкупу, який процвітає. Надання різних товарів та послуг, організація кандидатами різних матеріальних послуг за рахунок власних приватних коштів – це нікуди не поділося. Таким чином, відбувається стимулювання виборців голосувати за тих чи інших кандидатів на посади мерів, оскільки вони виступили меценатами, що з власної кишені вирішили якісь проблеми громади», – констатував Солонтай.

Підкуп, оформлений під благодійництво, масово процвітає й проникає дедалі глибше. Навіть на національному рівні заміна наявної мажоритарної системи на відкриті списки жодним чином не вплине на наявність, відсутність чи поширення підкупу.

На його переконання, саме в цьому найбільша небезпека, оскільки виходить, що в нас на національному рівні видають бажане за те, чого не досягнуть.

«Відкриті списки трохи кращі, ніж те, що маємо зараз. Для професійних політиків це нагода формувати люфти у ВР. Однак разом із тим це такий незначний відсоток професійної зміни, що після виборів він буде повністю знищений враженням про те, що вибори пройшли за гроші», – додав експерт.

Він зазначив, що зараз саме з цим процесом не борються, й це говорить про те, що ми не там шукаємо проблему.

«Головна мета – зробити нормальні правила обрання до ВР. Основна проблема – не спосіб подання кандидата від партій, хоча тут є проблема, бо місця продаються, але ще більша загроза – те, що під час конкурентного змагання в рамках виборчої кампанії величезна кількість суб’єктів перемагають просто за гроші», – уточнив спеціаіліст.

На його думку, в цій ситуації навіть кримінальної відповідальності недостатньо.

«Потрібно, щоб виборці масово відмовлялися брати товари чи послуги, засуджували таких людей. Цього нам бракує. Ще один аспект – це спротив суспільства, партійців на місцях шляхом зриву таких акцій. Ідеться не лише про кримінал, але й про політичний осуд, яскравий протест проти цього», – пояснив він.

«Без позиції звичайних людей, громадянського суспільства, позиції партії, яка має бути дійсно партією, нічого не зміниться. Якщо партія не ідеологічна, не працює з інтересами виборця, а просто бере участь в аукціоні щедрості чи змаганні облич, то нічого не спрацює. Має бути витримана сукупність факторів», – резюмував Олександр Солонтай.

Нагадаємо, згідно з програмою діяльності Кабміну, міністр юстиції Павло Петренко зобов'язаний запровадити на парламентських виборах пропорційну виборчу систему з відкритими списками. Часу на виконання в голови Мін'юсту залишилося менше, ніж півроку. Повний перелік його обіцянок – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: