Вибору немає: в парламенті спрогнозували долю виборчих законопроектів

Читать на русском
Жоден із зареєстрованих законопроектів про вибори, які Верховна Рада планує розглянути цього тижня, не зможе отримати необхідну підтримку парламенту.

Жоден із зареєстрованих законопроектів про вибори, які Верховна Рада планує розглянути цього тижня, не зможе отримати необхідну підтримку парламенту.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат Юрій Павленко («Опозиційний блок»), передає «Слово і Діло».

Однак, за словами народного депутата, в цьому є й позитивний момент. «Провальне голосування в підсумку розблокує процес і дозволить парламенту зайнятися підготовкою єдиного узгодженого законопроекту про вибори. Тобто не кожна фракція тягнутиме свій проект, як зараз, а почнеться якась робота з підготовки вже нового закону, відповідно до тих політичних обіцянок, які давали всі партії, представлені в парламенті. А обіцянки ці схожі в питанні виборів», – сказав Павленко.

Протести під Верховною Радою: чи готові політики виконати три головні вимогиНове виборче законодавство, скасування недоторканності та антикорупційні суди: чи є політична воля для реалізації всього цього?

Нагадаємо, Верховна Рада 19 жовтня почала розгляд законопроектів про виборчу систему. Так, депутати розглянули три законопроекти про вибори народних депутатів (№1068, 1068-1 і 1068-2 авторства Юрія Мірошниченка, Юлії Тимошенко, Віктора Чумака відповідно), які передбачають зміну виборчої системи. Жоден із них не знайшов необхідної підтримки в залі.

Юрій ПавленкоНародний депутат України
Павленко заявив, що ОБ не проголосує за визнання роботи уряду задовільноюСказано 19 травня 2017 р.Статус обіцянки: Архів

Поточного пленарного тижня, який розпочнеться 7 листопада, парламент продовжить їх розгляд. Так, у залі будуть представлені проекти №3112 Валерія Писаренка та 3112-1 Андрія Парубія.

Павленко, втім, не виключає, що в парламенті буде заблокована будь-яка спроба провести закон, навіть узгоджений більшістю фракцій, про вибори на пропорційній основі.

«Чинній коаліції пропорційна система не дуже вигідна. У «Народного фронту» немає шансів пройти за партійними списками, але зберігаються шанси окремих депутатів пройти за мажоритарним округом. У БПП рейтинг буде нижчим порівняно з попередніми виборами. Але за рахунок мажоритарних округів та адмінресурсу вони можуть зберегти велику фракцію. А тому, думаю, вони й надалі блокуватимуть вибори на пропорційній основі», – припустив Павленко.

Раніше в БПП запропонували створити робочу групу щодо виборчого законодавства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: