Місцеві вибори-2017: як проходили та що показали результати

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

Деякі політичні сили сприйняли місцеві вибори як проміжкові, а національні політичні сили приділили більшу увагу селам, селищам, містечкам, аніж це зазвичай буває.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, оцінюючи поточні місцеві вибори.

«Навіть кандидати в президенти сприйняли вибори як підготовку до президентських виборів, тому взяли активну участь у виборчому змаганні, а політичні фракції ВР сприйняли їх як підготовку до парламентських виборів і також були активними. Хоча це вибори іншого змісту й масштабу, але в гонитві за статистичними показниками було напруження у великій кількості громад», – констатував Солонтай.

Однак, уточнив він, у частині громад все проходило дуже спокійно.

«Сільська місцевість практично відсутня, як і конкуренція там», – додав експерт.

За підсумками виборів склалася наступна картина: 200 громад змагалися, нібито вони й схожі одна на одну, але в одній ситуації все було дуже тихо, а в іншій – дуже неспокійно, із застосуванням всього брудного арсеналу, включно з підкупом.

«Тому 10 кримінальних проваджень за підсумками виборів – це ще замало, оскільки в багатьох громадах були й підкупи, адмінресурс, порушення під час процедури підготовки, були порушення безпосередньо в день голосування», – підкреслив фахівець.

На його переконання, одним із підсумків цих виборів має стати розуміння того, що поки в нас не саджатимуть за підкуп, не буде достатньої відповідальності, всі протоколи будуть незначною реакцію.

«Очікувано, що переможцями стали сили, які мають національний масштаб, розгорнуту мережу, як у випадку «Батьківщини» чи БПП, який використовує роботу райдержадміністрацій як своїх штабів, і тому проникає в найвіддаленіші куточки», – нагадав Солонтай.

Водночас експерт зазначив, що варто зважати й на сукупний результат усіх інших суб’єктів: кількох десятків інших політичних сил, мажоритарників-самовисуванців.

«Їхній загальний результат у кілька разів перевищує результат усіх політичних сил разом узятих. Тому що в основному була застосована мажоритарна система в селищнних радах. Вони, попри те, що мають однаковий статус, мають дві різні виборчі системи, й у більшості громад, де пройшли вибори, була мажоритарна система. Люди там балотувалися абсолютно без зв'язку із жодними партіями», – пояснив Солонтай.

Місцеві вибори 29 жовтня в цифрах і фактахЦієї неділі, 29 жовтня, в Україні пройдуть вибори в об'єднаних територіальних громадах. Розповідаємо про масштаби і суть процесу.

Тому, наголосив він, переможцями цих виборів стали й самовисуванці-мажоритарники.

Щодо кандидатів, які балотувалися від партій, то очікувано, що парламентські фракції показали непогані результати.

«Однак, наприклад, у місті Тростянець Сумської області кандидат від «Сили людей» взяв 86% на посаду мера, а партія – 16 мандатів із 26 до міськради. Тобто переконлива більшість буде сформована «Силою людей», – додав фахівець.

За його словами, приклади, коли є регіональні перемоги в нових політичних сил, мають місце в усій Україні.

«Не лише «Сила людей», а й «Наш край», Аграрна партія, подекуди місцеві проекти. Тобто десятки партій були суб’єктами виборчого процесу», – резюмував Олександр Солонтай.

Детальніше про регіональний розподіл, політичні партії та кандидатів на виборах у територіальних громадах – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: