Голосів немає: в коаліції прогнозують долю законопроектів про вибори

Читать на русском
Представники коаліції спрогнозували результат голосувань по законопроектах про зміни у виборчому законодавстві.
фото: УНН

У «Блоці Петра Порошенка» сумніваються, що 19 жовтня парламенту вдасться затвердити виборчі закони.

Як розповів «Слову і Ділу» народний депутат України, співавтор одного з Виборчих кодексів, внесених на розгляд Верховної Ради, Олександр Черненко (БПП), за жоден із запропонованих законопроектів не знайдеться необхідної кількості голосів.

«До порядку денного сьогодні включена ціла низка законопроектів щодо виборів і два проекти Виборчого кодексу. Будемо відвертими, ймовірність затвердження хоча б одного з них невелика. У нас половина парламенту – мажоритарники, а тому зібрати голоси за пропоновані проекти дуже важко. Поки що голосів за жоден із них я не бачу», – сказав він.

За словами Черненка, не виключений варіант, коли парламент проголосує за відправлення одного або декількох проектів на доопрацювання: «Виберемо один із проектів за основу й будемо продовжувати над ним працювати, шукати компроміси».

Своєю чергою, представник «Народного Фронту» Дмитро Тимчук також зазначив «Слову і Делу», що до пропонованих проектів «є багато питань».

«Припустимо, якщо кандидат має в окрузі підтримку 95% виборців, але представляє силу, яка не пройшла до парламенту, він і не стане депутатом. А стане той, хто має підтримку 1% виборців округу, але при цьому його політична сила долає бар'єр. З моєї точки зору, це не дуже правильно. Але є позиція фракції: ми підтримуємо вибори за відкритими списками, а тому я буду орієнтуватися на фракцію», – сказав депутат.

Нагадаємо, раніше спікер парламенту України Андрій Парубій зазначив, що найоптимальнішою системою виборів є система за відкритими списками. Загалом на розгляд Верховної Ради подали близько десятка законопроектів, що пропонують різні механізми виборів.

Раніше в БПП запропонували створити робочу групу з виборчого законодавства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: