Гібридна війна на Донбасі: що означає посилений режим безпеки в Києві та області

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Франція після терактів чотири рази оголошувала надзвичайний стан. В Україні, незважаючи на четвертий рік війни на Донбасі, силові органи діють в умовах мирного часу. Тим часом ворог діє не лише на фронті, але й усередині країни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, оцінюючи запровадження в Києві та області посиленого режиму безпеки.

«Гібридна війна – це створення хаосу та доведення до стану недієздатності тих органів, що покликані опікуватися внутрішньою безпекою. РФ саме на це й націлена. В умовах відсутності надзвичайного стану, воєнного стану наші правоохоронні органи діють так само, як і завжди. Тоді як терористична загроза, що є частиною гібридної війни, застосовується РФ повністю», – констатував він.

Ми не визнали стану війни, не задіяли систему оборони, не запровадили надзвичайний стан, то чому ж агресору не діяти? Диверсанти почуваються вільно, діють практично відкрито, а наслідків особливо немає – затримали, можливо, за деякий час дали якусь статтю, однак частіше їх за деякий час просто відпускають.

«Звичайно, вони діятимуть і надалі, для них це частина бізнесу», – уточнив Перепелиця.

На його думку, посилений режим доцільний, і це краще, ніж нічого, проте правові рамки все одно не дозволяють правоохоронним органам протидіяти диверсіям.

Військовий пояснив, що для того, щоб надати їм такі права, потрібно запровадити воєнний або надзвичайний стан.

«Влада цього боїться, тому залишається одне: висмикувати із законів про оборону окремі статті. Тому в нас запроваджують посилений режим, іншого нічого не залишається», – зазначив він.

Статистика найгучніших замахів і вбивств в Україні за 2016-2017 рокиСлово і Діло згадало гучні вбивства і замаху не життя відомих чиновників, політиків і громадських діячів України, які відбулися за останні два роки.

«За посиленого режиму цілком допустимою є повна перевірка автотранспорту, речей, документів, але ситуація не має переходити до силових методів, затримань. Поки що таких випадків наче й немає», – підкреслив експерт.

За його словами, головна проблема в тому, що в нас війна, яку ми не визнаємо, й не запроваджуємо законодавство, що унормовує діяльність силових структур у такий час.

«Зараз правоохоронні органи, силові структури дещо обмежені в своїх діях цим самим мирним часом. Тому вони так і діють. І виходить, що дорікати їм за певні недопрацювання недоречно. Хоча в умовах війни вони повинні мати інші повноваження та зовсім інший режим служби», – резюмував Григорій Перепелиця.

Детальний огляд статистики резонансних замахів і вбивств в Україні – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: