Боротьба є, а результатів немає: топ-5 країн без корупції як приклад для України

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

В Україні вже начебто і е-декларування запустили, і антикорупційні органи створили, сяк-так реформи рухаються, ба більше, вперше за всю історію взялися розслідувати корупційні злочини дітей українських міністрів, але висновки Заходу все такі ж, як і багато років тому, й звучать вже радше як вирок: влада в Україні наскрізь просякнута корупцією, й це корінь усіх проблем держави.

«Слово і Діло» з'ясувало, чому Україна ніяк не може вибратися з «корупційного зашморгу» та чи настільки ми безпорадні?

Експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський переконаний, що Україні є на кого орієнтуватися в питання боротьби з корупцією.

Міжнародний досвід

«Три скандинавські країни – Данія, Швеція, Норвегія, сусідня Фінляндія та азіатський досвід, а саме Сінгапур – держави, які зуміли побудувати такі інститути, щоб не просто побороти корупцію, а ще й десятиліттями їй протидіяти. Для України їхній досвід має стати взірцем», – зазначив фахівець.

Астрономічні зарплати чиновників: запобіжник від корупції чи привілей обраних?Висока зарплатня не може стати запобіжником для незаконного збагачення. Вона може хіба що вплинути на розмір хабарів, вважає Валентин Гладких.

За його словами, перелічені країни, щоб досягти високих показників у протидії корупції, використовували низку кроків, які можуть бути застосовані й в Україні. В першу чергу це впровадження безпосередньо інститутів та органів, які успішно борються з корупцією, уточнив він.

«По-друге, насадження цінностей доброчесності згори донизу, тобто від керівників держави до низів. Було розуміння того, що неприпустимими є конфлікт інтересів, незаконне збагачення, отримання навіть найдрібніших подарунків. По-третє, важливим був крок щодо запровадження прогресивних методів формування державної служби. В цих країнах до органів влади приходять дійсно найбільш гідні, ініціативні та професійні громадяни, які реально прагнули кожен на своїй посаді перетворити свою країну на ефективну державу», – додав Канєвський.

Саме тому, на його думку, ці п’ять країн посідають верхні позиції в світових економічних та антикорупційних рейтингах.

Що не так з Україною

«Якщо за першим пунктом є хоча б мінімальні кроки, то в питанні доброчесності зрушення не спострерігаються. Саме цього елементу бракує Україні», – підкреслив він.

Складно вважати, що президент, глава уряду та суддівський склад демонструють своїми діями підлеглим засади доброчесності. Навпаки, є переконання, що саме керівники держави педалюють корупцію, пов’язану з бюджетними грошима й ресурсами.

Тому Україна й перебуває в останніх десятках антикорупційних рейтингів, пояснив фахівець.

«Ми маємо справу з елітною корупцією, яка дійсно роз’їдає державу. Приклад номер один – фракція БПП. До складу фракції увійшли такі особи, як Розенблат, Кононенко, що є постійними фігурантами корупційних скандалів. Приклад номер два – фракція НФ. До її складу належать Мартиненко та Дейдей. Іншими словами, це приклади того, що політичні лідери не насаджують принципи доброчесності, а навпаки, толерують політичну корупцію», – наголосив Канєвський.

На його переконання, ситуація з побутовою корупцією має дещо інший ступінь, оскільки якщо зростуть доходи громадян, а середня зарплата буде не 300 доларів, а хоча б тисячу, побутова корупція зникне взагалі.

«Саме тому проблема корупція глибша, ніж хабар у лікарні. Поки корупція роз’їдає органи управління державою, все залишатиметься на такому ж рівні. Населення в медичних закладах і надалі шукатиме можливості, як підкупити та що ж таке купити лікарю, щоб просто отримати послугу кращого рівня», – резюмував Гліб Канєвський.

Докладніше про доходи українських політиків читайте в матеріалі «Астрономічні зарплати чиновників. Запобіжник від корупції чи привілей обраних?»

Яких результатів досяг орган, на який свого часу покладали великі надії, в питанні боротьби з корупцією – в матеріалі порталу «Дворіччя НАБУ. Про таке ми мріяли?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: