Україна без грошей МВФ: що стало ключовою проблемою у співпраці між кредиторами та владою

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Дійсно, є побоювання, що керівництву Мінфіну таки не вдалося переконати МВФ у тому, що можна задовольнитися виконанням лише однієї з вимог – ухвалення пенсійної реформи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, фінансовий аналітик Андрій Блінов, оцінюючи інформацію про те, що МВФ відклав надання траншу Україні.

«Пенсійна реформа, що була ухвалена, також стала предметом макроекономічного компромісу з Фондом. Тривалий час Фонд мав інші побажання щодо пенсійного віку. Врешті-решт, те, що ми маємо, засвідчує, що компромісу таки дійшли. Але ж ніхто не знімав питання того ж таки антикорупційного суду. Україна все ж має виконувати попередні зобов’язання», – зазначив Блінов.

На його думку, проблемою могло стати те, що Україна практично відійшла від зобов’язання періодично коригувати ціну на газ для населення відповідно до певної формули для того, щоб ця ціна була ринковою.

«Гройсман відмовився це робити з 1 жовтня, розуміючи наслідки. Мабуть, це стало причиною виникнення проблем із Фондом», – припустив аналітик.

«Не відбулася побудова ринку, корекція ринкової ціни. Ймовірно, це стало ключовою проблемою, а не те, що Україна не виконує якісь попередні зобов’язання або постійно вимагає знімати якісь вимоги, як це сталося з відкриттям ринку землі», – уточнив економіст.

Підсумовуючи, експерт висловив застереження, що цього року Україна кредитної підтримки дійсно не отримає.

Раніше в Мінфіні заявили, що отримають два транші до кінця року.

Нагадаємо, міністр фінансів Олександр Данилюк запевнив, що всі борги України будуть виплачені. Повний перелік його обіцянок –за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: