Підвищення стажу та виплат: що зміниться та до чого це призведе

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Збільшення виплат стосуватиметься 5,6 мільйона пенсіонерів із 12 мільйонів, які на сьогодні є. Підвищення торкнеться лише 46% пенсіонерів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи ухвалення пенсійної реформи, яка передбачає підвищення пенсій уже із жовтня 2017 року.

«Для 46% пенсіонерів, яким роблять підвищення виплат, середнє збільшення складає 15%. Це при тому, що насправді за останні чотири роки лише офіційна сукупна інфляція 120%. Тобто це навіть підвищенням назвати не можна. Це лише часткова індексація інфляції за чотири роки», – констатував Новак.

Щодо наслідків зниження коефіцієнту з 1:35 до 1 та паралельного підвищення пенсійного стажу, то тепер пенсіонери отримуватимуть лише 35% від своєї зарплати за останні 3 роки, зазначив він.

Пенсійна реформа: хто дав вирішальні голосиЯкі фракції підтримали зміни до пенсійних законопроектів, хто утримався, а хто голосував проти – ми зобразили на одній інфографіці.

«Це приблизно в двічі менше, ніж у європейських країнах, де 65%-70% від зарплати становить розмір пенсії», – акцентував експерт.

За його словами, через різке підвищення мінімального стажу через 10 років, коли потрібно буде мати 35 років, приблизно 50-70% пенсіонерів матимуть право на мінімальну пенсію.

«У них просто фізично не буде 35 років стажу. Всі 90-ті та 2000-ні й до сьогодні в нас величезна армія заробітчан як за західним, так і за східним кордонами. Весь цей час, коли вони на заробітках, в Україні в них не йде стаж, а заробітчанство, як правило, довготривале. Це означає, що ті, хто досі є громадянами України, під час настання пенсійного віку просто фізично не матимуть 35 років стажу», – пояснив фахівець.

При цьому він наголосив, що на території України залишається величезна кількість людей, які працювали й працюють нелегально чи напівлегально, отримуючи зарплату в конвертах.

«В них також не буде потрібного пенсійного стажу. Тому суть у тому, що в результаті через 10 років 70% пенсіонерів матимуть право лише на мінімальну пенсію», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, ще в серпні минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяв, що Кабмін знайде можливості для збільшення пенсій.

Як депутати голосували за пенсійну реформу та хто віддав вирішальні голоси, можна подивитися в инфографіці «Слова і Діла».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: