Миротворці на Донбасі: скільки часу лишилося у Путіна

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Нещодавно в Україні побував спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер. Він зробив низку заяв з приводу умов розміщення миротворчої місії ООН на території України. Подальші події показали, що США дотискатимуть Росію шляхом запровадження санкцій, а можливість передачі нашій країні так званої летальної зброї поки розглядається як запасний варіант. Але часу для торгів у Кремля залишилося не так уже й багато.

Курт Волкер побував в Україні наприкінці минулого тижня. Він розмовляв із президентом Петром Порошенком, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, народними депутатами. На зустрічах обговорювалася перспектива розміщення в Україні миротворчої місії ООН, а також ухвалення в другому читанні законопроекту щодо відновлення суверенітету України в окремих районах Донецької та Луганської областей.

За підсумками зустрічей Волкер заявив, що миротворці мають взяти під контроль ділянку українсько-російського кордону, яка пролягає між ОРДЛО та територією РФ.

По-друге, за його словами, представники незаконних «ДНР» і «ЛНР» не можуть брати участі в обговоренні модальностей розміщення миротворців на території України. «Думаю, щодо цього питання все вирішено: Мінські угоди – між Росією, Україною та ОБСЄ. Ідея – відновити контроль України над цими територіями, провести там вибори. Тому так званим «республікам» тут не місце», – підкреслив Волкер.

По-третє, він повідомив, що в США активно обговорюється перспектива надання Україні так званої летальної зброї.

Парубій закликав США розширити санкції проти РФГолова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав США розширити антиросійські санкції на енергетичний сектор.

І, нарешті, спецпредставник Держдепу США дав зрозуміти, що не бачить російську сторону серед учасників цієї миротворчої місії. За словами Волкера, відповідна резолюція ООН з приводу миротворців на Донбасі може бути ухвалена до кінця цього року.

На заяви Курта Волкера відреагували як представники незаконних «республік», так і російські політики. Зокрема, представники «ДНР» і «ЛНР» на переговорах у Мінську Денис Пушилін і Владислав Дейнего заявили, що без згоди «республіканців» «жодних сил ООН на Донбасі не буде». При цьому Дейнего та Пушилін порадили Волкеру «ознайомитися з оригіналами Мінських угод», на яких стоять підписи ватажків «ДНР» і «ЛНР» Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького як повноправних учасників Нормандського формату. «Нашу згоду можна отримати шляхом переговорів у Контактній групі, де ми повноправно представлені», – додали Дейнего й Пушилін.

Очільник МЗС Росії Сергій Лавров також заявив, що слова Волкера з приводу введення миротворців ООН на Донбас і неучасті в цьому російської сторони «прямо суперечать тому, що роблять Німеччина, Франція, Росія та Україна в Нормандському форматі». А голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов припустив, що Волкер готує чергову провокацію США в Радбезі ООН для того, щоб спровокувати Росію на застосування права вето, а потім виставити її як «нездатну домовлятися сторону». За словами Косачова, висловлювання Волкера, якщо вони передані правильно, є «спробою зірвати Мінські угоди». «Якби він всерйоз хотів вирішувати проблеми по суті, то йому потрібно було б обговорювати ці питання не лише в Києві з паном Порошенком і депутатами Верховної Ради, але й із тими, хто до цього конфлікту залучений, тобто з мешканцями південного сходу України, керівництвом Донецька та Луганська», – резюмував Косачов.

Майже одночасно з візитом Волкера в Україну в США оголосили про нові санкції проти російського нафтовидобувного сектора. Цілком очевидно, що гучні заяви спецпредставника Держдепартаменту США й наступні нові обмеження щодо російських фізичних і юридичних осіб є подіями однієї ланки. Адже сценарій, за якого миротворці ООН візьмуть під контроль україно-російський кордон, не влаштовує Кремль і тим паче не влаштовує «ДНР» та «ЛНР», які при цьому позбавляються прямої підтримки з боку Росії. В такому разі ліквідація «республік» буде лише питанням часу. Ніхто не розраховує на те, що в Москві швидко погодяться на такий розвиток подій, тому новий виток санкцій є додатковим аргументом, що має змусити Росію швидше піти на поступки. Ще один козир у вигляді надання Україні летальної зброї поки залишається в «колоді», демонструючи різноманітність інструментів для примусу Росії до миру.

Втім, насправді, в Кремля залишилося не так уже й багато часу для торгів. Згідно із законом «Про протистояння суперникам Америки за допомогою санкцій», держсекретар, Міністерство фінансів США та керівник Служби національної розвідки зобов'язані в 180-денний термін подати до Конгресу доповідь про найбільших російських підприємців, пов'язаних із Кремлем. У доповіді мають бути вказані розміри та джерела їхніх доходів, відомості про активи родичів (включаючи дружин, братів і сестер, дітей та батьків), а також інформація про їхні ділові контакти з іноземними компаніями.

Оскільки цей закон набув чинності 2 серпня, доповідь має бути представлена не пізніш ніж 2 лютого 2018 року. В Росії всерйоз побоюються, що після цього в США почнеться експропріація активів, накопичених російськими олігархами. За словами російського громадського й політичного діяча Юрія Крупнова, сума цих активів сягає 2 трильйонів доларів. Навряд чи сварка з великими російськими промисловцями входить у плани кремлівської верхівки. А це означає, що торги навколо введення в Україну миротворчого контингенту ООН дійсно можуть завершитися до Нового року.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: