Терміновий візит Волкера: про що нам не говорять та чому спецпосланець летить до Києва

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Безумовно, на поверхні теми Донбасу, миротворців, врегулювання ситуації, але, скоріш за все, візит Волкера пов'язаний із внутрішніми українськими подіями.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи позаплановий візит Курта Волкера до Києва перед зустріччю з Владиславом Сурковим.

«Хоча про це й не заявляють, але, можливо, Волкер спробує знайти золоту середину між Порошенком і Саакашвілі. США й раніше не стояли осторонь українськго політичного порядку денного. Наприклад, можна згадати ту ж історію з Коломойським. Так, під ВР не так уже й багато людей, але ризик для влади зберігається», – констатував політолог.

Він підкреслив, що в цій ситуації кількість людей не настільки важлива, адже більш значущим є сам факт, що зона захоплена.

«Політична криза зберігається. Тому цей візит і терміновий», – додав експерт.

Політолог припустив, що ключовою метою раптового візиту є не «Мінськ», а внутрішні події в Україні.

«Звичайно, паралельно обговорюватимуть миротворців, Донбас, Мінські угоди, тому що до приїзду в Україну у Волкера була зустріч із Сурковим. Але, по-перше, навряд чи там є серйозні зрушення, а по-друге, навряд чи про щось зараз можна домовитися», – пояснив Бортник.

На його думку, скоріш за все, президента України просто проінформують про переговори із Сурковим, про російські позиції.

«Якісь домовленості на поточному етапі є малоймовірними, оскільки в Росії в березні вибори. Путін не може поступатися. А Україна в такому становищі, що й Порошенко не може поступатися», – уточнив фахівець.

Волкер і Сурков обговорили конфлікт в УкраїніАмериканський спецпредставник по Україні зустрівся з помічником російського президента і обговорив конфлікт на Донбасі.

За його словами, з огляду на цю ситуацію, внутрішній порядок денний буде головною темою.

«Для преси, звичайно, будуть заявлені теми «Мінська», Суркова тощо», – продовжив він.

Політолог нагадав, що США, за словами того ж Волкера, від самого початку вимагали від України, щоб питання із Саакашвілі вирішувалося в суді.

«Сьогодні ця ситуація виходить на судову стадію й фінішну пряму. Ця позиція американців суттєво відрізняється від ситуації з Коломойським свого часу», – зазначив експерт.

На його переконання, Волкер летить до Києва, щоб вивчити, що взагалі відбувається.

«Можливо, Волкер зустрінеться не лише з Порошенком, а й із Саакашвілі, опозицією. Це цілком імовірно. З іншого боку, можливо, спецпредставник Держдепу спробує прокласти якусь серединну лінію, висловити американську позицію щодо внутрішньої української кризи», – резюмував Руслан Бортник.

Як повідомлялося раніше, приїзд Курта Волкера не планувався, й доволі примітно, що він збігається з мітингами під ВР за участю Міхеіла Саакашвілі.

Раніше Волкер заявив, що Саакашвілі має право на суд у питанні втрати українського громадянства, й рекомендував АП не затримувати політика.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: