Порошенко vs. МВС: три версії, чому взялися за сина Авакова

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Такі справи проти людей, пов'язаних із великою владою, часто мають політичний підтекст. Ситуація із сином Авакова – не виняток. Тут є три основні версії, але дві з них накладаються одна на одну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко, оцінюючи ситуацію із затриманням сина Арсена Авакова.

Версія перша: Порошенко проти Авакова

«Аваков займає досить відокремлену позицію. При цьому він має владу, гроші й підтримку свого блоку. Також він активно намагається отримати підтримку істеблішменту США, а для цього він має непогані зв'язки з істеблішментом РФ. Безумовно, такі тенденції викликають роздратування в Порошенка», – зазначив політолог.

Він підкреслив, що Аваков намагається створити образ альтернативного зручного кандидата для обох сторін – США та РФ.

«Головним хедлайнером відновлення справи проти сина Авакова є не НАБУ, а САП. САП, на відміну від НАБУ, більше підконтрольна президенту. Якщо скласти цей пазл, то зрозуміло, що відмашка бул дана з АП», – акцентував експерт.

Адміністрації президента ця ситуація потрібна для додаткових торгів і для того, щоб приборкати Авакова в його прагненні вийти на інший рівень і стати новим політичним лідером.

Версія друга: позиція США та Донбас

Політолог не виключив, що друга версія може бути пов'язана зі США.

Він нагадав, що США активно порушують тему реалізації Мінських угод і ставлять питання щодо їх політичної частини.

«Головними противниками цього виступатимуть праворадикальні організації – «Азов» і «Правий сектор», на які впливає Аваков. Коли постане питання імплементації політичної частини «Мінська», вони будуть першими, хто вийде на акції протесту. Якщо порушать питання, наприклад, амністії, то і в частини громадян виникне запитання: а для чого тоді наші військові вмирали на фронті? Ця ситуація може стати точкою об'єднання суспільства з радикалами. Історія показала, що це призводить до революцій», – пояснив фахівець.

Тому робляться певні кроки для того, щоб жодних соціальних вибухів не відбувалося, додав він.

Як працюється на посаді міністра внутрішніх справ Арсену Авакову?«Слово і Ділі» продовжують стежити за роботою міністрів на своїх постах: сьогодні ми розібралися, скільки обіцянок виконав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Це може бути пошуком можливості вплинути на Авакова, який своєю чергою має вплинути на радикалів, щоб уникнути трагічних подій. Перша й друга версії цілком могли просто накластися одну на одну, що в підсумку дало такий результат», – припустив політолог.

Версія третя: розгін «Майдану» Саакашвілі

Експерт висловив сумніви у версії про зв'язки справи сина Авакова з позицією МВС щодо силового розгону мітингувальників.

«Навряд чи президент взагалі міг поставити завдання силового розгону. Це призвело б до ескалації. Так було з розгоном студентів, і ми знаємо, до чого це призвело», – уточнив він.

«Для НФ це зручна риторика. Але навряд чи в АП сидять настільки недалекоглядні люди. Тим більше акції протесту стихають, там залишився фактично один Саакашвілі. Але НФ викручуватиме цю версію», – констатував Петренко.

«Рюкзаки Авакова»

«Нічого абсолютно сину Авакова не загрожує. Та й узагалі нічого серйозного очікувати не варто», – припустив політолог.

За його словами, справа, за якою проходить Аваков, передбачає обов'язкову альтернативу.

«САП, можливо, попросить про арешт. Згідно із законом, суддя зобов'язаний надати альтернативу у вигляді застави. Заплатити заставу, напевно, якою б вона не була, очільнику МВС не буде складно. Тому в СІЗО Олександр Аваков точно не сидітиме», – резюмував Ігор Петренко.

Сьогодні Олександру Авакову мають обирати запобіжний захід. Сам Арсен Аваков, коментуючи затримання сина, заявив що очікує на «адекватний судовий процес».

Детальніше про діяльність Міністерства внутрішніх справ – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: