Нові санкції США, вибори в РФ та українське питання: чи зміниться політика Кремля

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Незважаючи на всі спроби тиснути на РФ санкціями, російська економіка не впала на дно. Так, є збитки за деякими напрямками, але тим не менш забезпечення найголовнішого – соціального пакета – має місце.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков, оцінюючи рішення Держдепу щодо санкцій проти 39 компаній РФ і політичну стратегію РФ у зв'язку з виборчими процесами.

«Росія зараз на порозі виборів, але вони не намагатимуться змінити санкційну політику. Радше в Кремлі концентруватимуться на внутрішньоросійській тематиці, але аж ніяк не на санкціях. Санкції розглядатимуться виключно як додатковий козир на користь «Єдиної Росії», – зазначив Биков.

На його думку, Росія, незважаючи на вибори, не робитиме різких рухів щодо Україні.

«У РФ немає зараз таких інтересів у Східній Європі, як були раніше. Фокус Путіна концентрується більше на країнах Близького Сходу. Тому цілком логічно, що буде ослаблення уваги взагалі до української кризи й до тієї ситуації, яка склалася щодо Донбасу, України й РФ. Вся увага скеровується на Схід», – додав політолог.

Він підкреслив, що світ далеко не україноцентричний, а економічний форум, який проходив два роки тому, вже тоді зафіксував пріоритети РФ, і вони спрямовані на Схід.

Скасування політичних санкцій проти РФ: три кити, на яких тримається резолюція ПАРЄНаступний президент ПАРЄ, представник Італії Мікеле Ніколетті вже подав документ, який може зняти санкції з РФ. Про причини такого кроку розповіли експерти.

За його словами, Кремль не змінюватиме свою політику щодо українського питання, щоб використовувати як козир перед виборами.

«Для цього достатньо подивитися хоча б список кандидатів «Єдиної Росії». Головна стратегічна модель РФ – максимальна близькість до виборця, а отже, ядро, яке обрали, – це працівники місцевих адміністрацій, навіть учителі й медсестри. Відповідно, за такої кадрової політики говорити про геополітику не доводиться», – резюмував Сергій Биков.

Нагадаємо, через ситуацію в Україні Держдеп затвердив список компаній РФ, з якими розриває співпрацю. Серед них концерни «Алмаз-Антей», «Калашников» та «Іжмаш», корпорації «Оборонпром», «Ростех», спецслужби ФСБ, СВР та інші.

У РФ заявили, що Америка «пускається берега», застосовуючи санкції, але безуспішно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: