ПАРЄ затвердила резолюцію, спрямовану на зняття санкцій із Росії

Читать на русском
Парламентська асамблея Ради Європи більшістю голосів ухвалила рішення, яке передбачає скасування політичних санкцій з Росії.

Парламентська асамблея Ради Європи більшістю голосів ухвалила рішення, яке передбачає скасування політичних санкцій з Росії.

Про це свідчать результати голосування за резолюцію, проект якої підготував наступний президент асамблеї Мікеле Ніколетті, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

Майже всі поправки, запропоновані українською делегацією, були відхилені. У тому числі в тексті рішення залишилася норма про те, що ПАРЄ і Комітет міністрів (виконавчий орган Ради Європи) повинні «гармонізувати правила участі і представництва країн-членів в обох статутних органах».

За задумом ідеологів цієї норми це повинно заборонити ПАРЄ продовжувати дію обмежень, що накладаються на РФ, без згоди країн-членів. По суті, це ставить під питання схвалення в ПАРЄ будь-яких санкцій проти РФ. З огляду на те, що санкції повинні відновлюватися щорічно, обмеження можуть бути зняті вже в січні.

У перекладі з дипломатичної мови на людську це означає, що всі обмеження, накладені на росіян в ПАРЄ, повинні бути скасовані - тому що в КМРЄ санкцій проти РФ немає.

Примітно, що цю норму підтримала переважна більшість депутатів ПАРЄ, всі запропоновані Україною поправки провалилися, причому голоси розділилися в пропорції 60 на 30. Українські депутати голосували за скасування цих норм (крім Юлії Льовочкіної, яка підтримала їх).

Конкретний механізм реалізації нових положень може бути розроблений керівними органами ПАРЄ в найближчі місяці.

Нагадаємо, 11 жовтня Порошенко прибув на засідання ПАРЄ в Страсбурзі.

10 жовтня президент Чехії Мілош Земан назвав питання анексії Криму Росією «завершеною справою» і запропонував вирішити конфлікт компенсаціями - у вигляді грошей, нафти або газу.

Порошенко в ПАРЄ прокоментував заяви Земана щодо Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: