Місцеві вибори 29 жовтня в цифрах і фактах

Читать на русском

Післязавтра, 29 жовтня, депутатів сільських, селищних і міських рад обиратимуть 1,33 млн українців, які проживають в об'єднаних територіальних громадах. Це приблизно 4% населення України і за чисельністю виборців більше, ніж у таких 6 обласних центрах, як Тернопіль, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернівці та Чернігів разом узятих. Ідеться про 202 ОТГ по всій Україні, до яких належать 25 міст, 60 смт і 116 сіл.

Відзначимо, що на цю мить у країні сформовані 665 об'єднаних територіальних громад, в 415 з них вибори вже відбулися. Найбільшу кількість ОТО на сьогоднішній день встигли сформувати в Дніпропетровській і Волинській областях – по 19. 15 і 14 об'єднаних громад уже існують у Черкаській і Чернігівській областях відповідно.

На жаль, процес об'єднання в більшості регіонів сильно гальмує: жителям часто не вистачає громадянської відповідальності для того, щоб узяти управління населеними пунктами до своїх рук. Найгірше з цим справи йдуть на Закарпатті та Миколаївщині. Там за весь час сформували лише по одній ОТГ. Всього дві об'єднані громади змогли створити в Донецькій області, по 4 – в Київській, Луганській і Тернопільській.

Також у низці міст у неділю оберуть мерів. Це такі містечка, як, наприклад, Верхньодніпровськ (Дніпропетровська область), Овруч, Радомишль (Житомирська область), Вилкове (Одеська область), Тростянець (Сумська область), Зборів (Тернопільська область), Жашків (Черкаська область), Ічня (Чернігівська область).

Валентин РезніченкоГолова Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Резніченко заявляє, що на Дніпропетровщині буде створений Центр розвитку місцевого самоврядуванняСказано 5 квітня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Загалом у місцевих виборах 29 жовтня візьмуть участь 37 політичних партій. Крім широко відомих сил, які вже мають представництво в парламенті, на посади місцевих депутатів та міських голів претендуватимуть члени таких партій, як «Рух нових сил» Міхеіла Саакашвілі», рух Валентина Наливайченка «Справедливість», «Наш край», «Народний рух України», партія Олександра Мороза «За правду і справедливість», Конгрес українських націоналістів, партія «За життя».

Всього за мандати місцевих депутатів поборються цієї неділі 6116 кандидатів від різних політичних сил. На крісло мерів претендують 119 кандидатів. 79 із них представляють політичні партії, 40 ідуть на вибори як самовисуванці.

Про неабиякі пристрасті, що киплять у регіонах у зв'язку з майбутніми виборами, пише в своїй авторській колонці журналіст «Слова і Діла» Максим Кречетов.

Нагадаємо, рівно два роки тому, 25 жовтня 2015-го, в Україні відбулися місцеві вибори. На відміну від післязавтрашніх, це були вибори національного масштабу. Тоді українці вибирали місцеву владу на перехідний період, завданням котрої було забезпечити об'єднання громад і підготуватися до нових виборів. Ну а жителі обласних центрів тоді обирали мерів. Днями «Слово і Діло» розповіло, як обрані два роки тому мери виконують передвиборчі обіцянки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: