Спостерігачі фіксують порушення на місцевих виборах

Читать на русском
Станом на 12 годину явка громадян на місцеві вибори склала 21,4%. Про це повідомила координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі Опора Ольга Айвазовська.

Станом на 12 годину явка громадян на місцеві вибори склала 21,4%. Про це повідомила координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі Опора Ольга Айвазовська.

Про це передає «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Станом на 12 годину, за інформацією спостерігачів Опори, явка - 21, 4% з похибкою 2,3%. Це узагальнена явка по всім 201 ОТГ», - сказала Айвазовська. За її словами, про виявлені спостерігачами організацій порушення на 7,4% ділянок мали місце факти видачі виборчих бюлетенів без паспортів.

Крім того, в 85,6% ДВК розпочали підготовчі засідання не раніше як за 45 хвилин до початку голосування, забезпечуючи спостерігачам та іншим суб'єктам виборчого процесу можливість контролювати процедуру підготовки виборчих дільниць до початку голосування.

«Майже 6% ДВК не вели протокол підготовчого засідання. І ми також зафіксували майже 2% тих ДВК, де початок голосування було відстрочено з 8 години до 8 годин 30 хв. Тобто, де-не-де це пов'язано з помилками або проблемами, зокрема, зафіксовані виборчі бюлетені, в яких були порушення або неякісна друкарська робота, яка підводила до неоднозначних дій з боку дільничних виборчих комісій», - сказала представник ОПОРИ.

Айвазовська також зазначила, що спостерігачі навіть зафіксували порожні бюлетені. Були й інші порушення, зокрема, на Херсонщині на ділянці є посадові особи, які збирають інформацію і контролюють виборчий процес, хоча закон про місцеві вибори виключає незаконне втручання посадових осіб.

«Є такі факти, як відсутність сейфів для збереження виборчої документації», - додала вона.

Нагадаємо, 29 жовтня в Україні проходять перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад та сільських, селищних і міських голів в 201 об'єднаної територіальній громаді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: