Масштабні місцеві вибори 29 жовтня: скандали й тенденції

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Післязавтра відбудуться перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад (ОТГ) й відповідних сільських, селищних, міських голів. До речі, дуже масштабна та серйозна подія: в цих виборах зможуть взяти участь понад 1 мільйон 330 тисяч осіб, а це приблизно 4% всіх виборців Україні. Це, наприклад, більше, ніж сумарна кількість виборців у 6 таких обласних центрах, як Тернопіль, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернівці та Чернігів.

Поки столична публіка щодня захоплюється новими «ср*чами», в регіонах вирують неабиякі пристрасті. Там також б'ють людей, стріляють в них і підпалюють машини. Загалом, намагаються не відставати від столичних трендів. Ну й, звичайно ж, усі заявляють про невдоволення тим, як проходять вибори: від вічно опозиційної «Батьківщини» до проекту АП (як його називають політологи) «Наш край». Ну а що - хороша технологія для того, щоб бути почутим. Ми вас почули. Переказуємо.

Всі свої

Столичні технологи, що працюють на цих виборах, жартома переінакшили абревіатуру ОТГ (об'єднані територіальні громади) на ОЗУ (організоване злочинне угруповання). Особливістю таких виборів є те, що в дуже багатьох випадках отримати офіційну владу прагнуть ті, хто і так її фактично має - великі землевласники й орендарі. В деяких округах прямо говорять про те, що їхні «поміщики», отримавши посаду міського (сільського, селищного) голови, просто отримають усю повноту влади й впливу в своїх «вотчинах». Притому нічого протизаконного в цьому немає. Головами або звичайними депутатами на таких виборах «гастролер» стати практично не зможе - люди вибирають лише тих, кого знають. Часто - тих, від кого залежать, часто - тих, кому здають в оренду свої земельні паї. Гречка й цукор на таких виборах не працюють, зате дуже переконливими є обіцянки фермера-орендаря підвищити орендну плату за паї виборцям у разі перемоги.

Нове виборче законодавство: чого хотіла вулиця і що отрималаУ найближчому майбутньому ухвалити новий закон про вибори Раді навряд чи вдасться, то чи є сенс протестувальникам залишатися під стінами парламенту?

Але ось що примітно: від людей, чия перемога поза сумнівами, жорстко вимагали балотуватися не самовисуванцями й тим більше не від опозиційних сил, а від провладних. Навіщо? Крім поліпшення показників правлячих партій (що також важливо напередодні майбутніх в 2019 році виборів президента і парламенту), неучасть опозиційних сил позбавляє їх можливості брати участь в роботі виборчих комісій. Зокрема, голова комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування ВР, один із лідерів «Батьківщини» Сергій Власенко заявив, що «на кандидатів у депутати від ВО «Батьківщина» по всій Україні здійснюється шалений тиск із вимогою знімати свої кандидатури або йти від провладних сил». Щоправда, щоб мобілізувати прихильників і зробити заяву більш барвистою, Власенко не соромився у формулюваннях та описі масштабів проблеми: «Здійснюючи тиск на представників опозиції в обласній раді, яку очолює представниця ВО «Батьківщина», влада запровадила економічний геноцид Київщини. Щодня на депутатів обласної ради відкриваються кримінальні справи, чиниться тиск на їхні сім'ї». Але цей дим, думається, не без вогню, тим більше й інші опозиційні сили скаржаться на безсоромне використання владою адмінресурсу.

Трохи статистики

Тепер про географію перших виборів у новостворених ОТГ. Отже, цієї неділі вибори відбудуться у Вінницькій області в 9 об'єднаних територіальних громадах, у Волинській області - в 19 ОТГ, в Дніпропетровській області - в 19 ОТГ, в Донецькій області - в 2 ОТГ, в Житомирській області - в 13 ОТГ, в Закарпатській області - в 1 ОТГ, в Запорізькій області - в 10 ОТГ, в Івано-Франківській області - у 8 ОТГ, в Київській області - в 4 ОТГ, в Кіровоградській області - в 6 ОТГ, в Луганській області - в 4 ОТГ, у Львівській області - в 8 ОТГ, в Миколаївській області - в 1 ОТГ, в Одеській області - в 11 ОТГ, в Полтавській області - в 12 ОТГ, Рівненській області - в 5 ОТГ, в Сумській області - в 9 ОТГ, в Тернопільській області - в 4 ОТГ, в Харківській області - в 7 ОТГ, в Херсонській області - в 10 ОТГ, в Хмельницькій області - в 7 ОТГ, в Черкаській області - в 15 ОТГ, в Чернівецькій області - в 4 ОТГ, в Чернігівській області - в 14 ОТГ.

Центрвиборчком наводить статистику для порівняння: за попередні півтора року в період із 25 жовтня 2015 до 30 квітня 2017 року в Україні перші місцеві вибори відбулися в 415 об'єднаних територіальних громадах. Тоді як лише в один день 29 жовтня 2017 року перші місцеві вибори відбудуться відразу в 202 об'єднаних територіальних громадах (з них: 116 сіл, 61 селище, 25 міст).

НП районного масштабу

Вибори в Чернігівській області під великим питанням. Там ініціаторами скандалу стали вже не опозиціонери, а партія «Наш край», яку пов'язують з АП! Уже кілька судів постановили: достроково припинити повноваження виборчої комісії в Ічнянській об'єднаній територіальній громаді в зв'язку із систематичним порушенням Конституції й закону про місцеві вибори - від Київського апеляційного адміністративного до Чернігівського окружного адміністративного. «Нашисти» були обурені тим, як виборча комісія нарізала округи: «Ічнянська виборча комісія робила все, щоб зірвати вибори в об'єднаній громаді. Створила округи під своїх кандидатів і не виконала рішення суду про створення нових округів. Зареєструвала в неіснуючих округах кандидатів. Це неприпустимо для проведення демократичних виборів».

Мер Черкас передумав розпускати міськраду на вимогу громадиЧеркаський мер так вірив у свій рейтинг, що пообіцяв розпустити міську раду, якщо цього захоче громада. А вона взяла й захотіла.

Цікаво, що ЦВК чомусь не відреагувала на жодну заяву «Нашого краю» й на жодне рішення суду. Лише припущення: а раптом саме проекту, куратори якого, згідно з численними джерелами, перебувають на Банковій, вигідно зірвати там вибори?

Ще заяви про тиск на кандидатів і можливий зрив виборів. Волинські УКРОПівці заявляють: «У цій кампанії тиск значно посилився. Адмінресурс працює на повну. Директорів шкіл, педагогів, медиків викликають до себе керівники профільних відділів райдержадміністрацій на так звані бесіди, під час яких прямим текстом заявляють: балотуйтеся від будь-якої партії, але не від УКРОПу. Людей шантажують втратою роботи». А про загрозу зриву місцевих виборів у Великодимерській ОТГ заявили громадські активісти Броварського району Київської області. Вони заявили про спроби підкупу виборців на користь провладних партій. Крім того, за словами активістів, має місце адміністративний тиск, а безпосередньо на день виборів готується технологія «карусель».

Маленькі сенсації

Тепер трохи про скандали й сенсації сільського масштабу. Так, наприклад, у Подільському районі Одеської області намічається сенсація: багаторічний «хазяїн району», близький до нардепа-олігарха Леоніда Климова, голова Котовської районної ради, «опоблоківець» Володимир Синько може програти вибори глави ОТГ самовисуванцю Сергію Паламарчуку. Навіть в Одесі шумно обговорюють цю новину й у соцмережах запитують: коли ж знайдеться той, хто зможе виграти й у їхнього мера Труханова?

А ось ще скандал з тієї ж Одеської області, але вже з кримінальним запашком. В «українській Венеції» – у Вилковому, де в неділю пройдуть вибори голови об'єднаної територіальної громади, чинний мер і кандидат у керівники ОТГ Матвій Іванов став фігурантом кримінального провадження. Йдеться про події часів роботи Іванова директором Кілійського суднобудівного-судноремотного заводу. Йому інкримінували розкрадання ще в 2011 році, але в 2014-му справу вже закривали. І ось напередодні виборів до нього просто до міськради заявилися співробітники прокуратури, але не застали мера. Іванов заявив, що прокуратура виконує замовлення його політичних супротивників. Але не уточнив, щоправда, чиє саме замовлення, тому перерахуємо всіх його конкурентів на цих виборах: колишній міський голова Вилкового Микола Дзядзін, голова фракції «Опозиційного блоку» в міськраді Станіслав Недялков та представник «Руху нових сил» Олександр Санжару.

«Пічний скандал». У селі Коновалівка Михайлівської об'єднаної територіальної громади Полтавської області голова ДВК №530540 Максим Косякін забрав печатку дільничної комісії, для чогось приніс її додому, загорнувши в папір. Дружина Косякіна викинула обгорнуту папером печатку в піч і спалила її. На щастя, це ж не одежинка царівни-жаби - нічого непоправного не сталося – горе-голова комісії оплатив виготовлення дубліката та йому навіть кримінальне переслідування не загрожує, адже ненавмисно все це сталося.

А ось ще скандал: співак Павло Зібров, друг мера Кременчука Віталія Малецького, дав концерт на запрошення кандидата на посаду голови Сенчанської об'єднаної територіальної громади Віктора Лисого. Деякі спостерігачі вважають це порушенням. Загалом, порушення, які не пов'язані з адміністративним тиском, в основному досить дрібні й часто курйозні. Хоча є й ті, що викликають побоювання: в Якімівці (Запорізька область) невідомі розклеїли листівки, в яких погрожують кандидатам до об'єднаної громади від імені «Національного корпусу».

«Живі партії»: 50 з 350

Ще однією особливістю цих виборів є величезна кількість кандидатів, які беруть у них участь. Один з активістів Херсонщини в зв'язку з цим заявив: «Раніше, особливо якщо людей висували «старі» партії, можна було простежити цих кандидатів: місця роботи, участь в попередніх виборах, сторінки в соцмережах. Тепер - нічого». Але при цьому найбільшу кількість кандидатів на перших виборах за всі рівно 2 роки, як вони проводяться, висунули БПП «Солідарність» і «Батьківщина»: по 2271 і 2261 відповідно. І ще трохи статистики: лише 18% (63 з 350) партій висували за ці 2 роки своїх кандидатів на таких виборах.

Миколаївському меру висловлено недовіруДепутати міської ради Миколаєва на позачерговій сесії ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень мера міста Олександра Сенкевича.

Саме у виборах 29 жовтня беруть участь загалом 50 партій, або 14% від загального числа. Але ж це найнижчий рівень, найпростіша й дешева кампанія. Але при цьому в зв'язку з децентралізацією ради нових ОТГ отримають більше повноважень розпоряджатися набагато більшими сумами, адже з бюджету повертається часом удвічі, та й навіть утричі більше грошей, ніж раніше. Здається, є сенс передбачити в законі норму, що партіям, які навіть такі вибори пропускають, варто анулювати свідоцтва про реєстрацію в зв'язку з відсутністю політичної діяльності.

Зате вперше братимуть участь у виборах «Демократичний альянс», «Сила людей», «Справедливість», «Рух нових сил», «Партія Надії Савченко», «За життя», але судити за показниками майбутніх виборів про рейтинги цих партій буде неправильно, адже, повторимося, жителі сіл і селищ, а також ОТГ невеликих міст голосуватимуть не за партії, а за тих, кого знають. Кому довіряють. Від кого залежать, врешті-решт. Лідери партій далеко – десь там у Києві, а жити їм потрібно тут і зараз.

Наступні вибори в новостворених ОТГ відбудуться 24 грудня й пройдуть у 51 об'єднаній територіальній громаді: 5 міських, 16 селищних, 30 сільських ОТГ. До складу цих 51 ОТГ увійшли 256 місцевих рад (міських - 7, селищних - 19, сільських - 230). У грудневих виборах зможуть взяти участь понад 356 тисяч виборців - майже втричі менше, ніж цієї неділі.

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: