Відставка мера Миколаєва: у виборчкомі пояснили, чи можуть депутати звільнити Сєнкевича

Читать на русском
Голова міського виборчкому Миколаєва говорить, що ситуація з відставкою мера геть на така проста й крапку в питанні може поставити суд.
Дар'я Овчиннікова

За словами голови міського виборчого комітету Миколаєва Дар'ї Овчиннікової, в регламенті Миколаївської міської ради не прописана процедура позбавлення повноважень мера, тому вчорашнє рішення місцевих депутатів можна буде оскаржити в суді.

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Водночас Овчиннікова підкреслює, що закон України «Про місцеве самоврядування» таку можливість передбачає.

«Легітимність рішення ради визначить суд, якщо буде на це воля сторін. Депутати міської ради є представниками територіальної громади міста. Законом передбачене їхнє право достроково припинити повноваження міського голови 2/3 голосів депутатів від загального складу ради», – написала вона.

У коментарях журналістам вона роз'яснила цю норму закону з точки зору юриста таким чином: «Процедура сама законом не передбачена, в законі є така норма. А прописати саму процедуру необхідно було б у регламенті міської ради. Якщо механізм голосування не був чимось передбачений, чи не був прописаний, то ми все розуміємо цю норму так, як ми можемо її розуміти. Я як юрист міркуватиму так: є в нас стаття 19 Конституції України, якою передбачено, що всі органи державної влади та місцевого самоврядування зобов'язані діяти лише в межах, передбачених Конституцією України. Тобто ми можемо вчинити лише так, як прописано законом. Для людини Конституція працює трохи по-іншому: все, що не заборонено – дозволено. В цьому випадку, якщо процедура нічим не передбачена, рішення може вважатися не зовсім легітимним».

Рік на посаді губернатора Миколаївської області: як виконує обіцянки Олексій СавченкоСьогодні річницю на посаді святкує голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко. Чим запам’ятався за цей час губернатор – в огляді обіцянок «Слова і Діла».

Нагадаємо, ввечері в четвер, 5 жовтня, депутати Миколаївської міської ради шляхом таємного голосування висловили недовіру меру Олександру Сєнкевичу, визнавши його роботу на цій посаді незадовільною.

Пізніше, вже в п'ятницю, стало відомо про те, що суд не знайшов складу злочину в корупційних злочинах, у яких опоненти раніше звинуватили Сєнкевича. Сам же міський голова заявив, що судитиметься з депутатами міськради, які проголосували за його відставку. Також він планує звернутися до Верховної Ради з ініціативою про відставку самої міської ради.

Тим часом, як повідомило «Слову і Ділу» джерело в місцевій владі, поки рішення про недовіру меру секретарем міськради не підписане, тож офіційно Сєнкевич продовжує виконувати свої обов'язки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: