Нове виборче законодавство: чого хотіла вулиця і що отримала

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

По дві нових вимоги висувати парламенту замість кожної невиконаної. Це пропонує учасникам протесту під стінами ВР нардеп Віктор Чумак. Присутні на місці «антимайдану» 2014 року люди Чумака неуважно слухали й польову кашу їли. Благо, варити її багато не доводиться – з кількох тисяч чоловік у вівторок (за рахунок привезених із регіонів) «велика політична реформа» здулася до п'ятниці до 2-3 сотень.

Останню, третю вимога – новий закон про вибори до ВР – депутати вчора з тріском провалили. Всі три законопроекти. Посмілішали? Перший – закон про скасування депутатського імунітету – виконали: відправили на експертизу в Конституційний суд одразу два майже однакових документа. Закон про антикорупційний суді президент обіцяв підготувати швидко, навіть хотів обговорити його з трьома членами своєї фракції, які очолюють протести (Найєм, Лещенко, Заліщук), але вони завередували. І ось третє бажання мітингувальників «золоті рибки» з депутатськими значками просто саботували. Ті погрожували не випускати з Ради народних обранців, але ж цей «конклав» нового папу все одно не вибере, хоч скільки їх не тримай під замком.

Верховна Рада не підтримала законопроект «Про вибори народних депутатів» (№1068-2) авторства Віктора Чумака, Леоніда Ємця та інших (169 голосів «за»). 91 людина проголосувала за законопроект «Про вибори народних депутатів України (за відкритими партійними списками)» №1068-1, який написали нардепи від «Батьківщини» Юлія Тимошенко та Сергій Соболєв. І лише 46 депутатів підтримали проект закону «Про вибори народних депутатів України» (№1068) «опоблоківця» Юрія Мірошниченка. За логікою протестувальників, парламент тепер потрібно покарати за погану поведінку? А де це бачено, щоб кілька сотень людей на вулиці диктували парламенту країни не тільки те, які закони розглядати, але і в якому саме вигляді їх ухвалювати? Протестувальників вчора під Радою було ледь стільки ж, скільки депутатів у залі...

«Вітаю, колеги, ми пройшли перший етап виборчої реформи», – пожартував у результаті відхилення всіх законопроектів голова ВР Андрій Парубій. Але сам він, між іншим, є автором одного з двох виборчих кодексів, які Рада розглядатиме з 7 листопада – якраз у століття жовтневого перевороту в Пітері, який понад 70 років величали у нас «великою жовтневою соціалістичною революцією». Сьогоднішні лідери «великої політичної реформи» поки не озвучили своє ставлення до цих документів – сміємо припустити, що елементарно з ними не знайомі. Мабуть, це необов'язково для того, щоб вимагати у парламенту ухвалювати бажані закони.

А ось що про «правильну» виборчу модель думають лідери вуличних акцій. Зокрема, грантовий антикорупціонер Віталій Шабунін (який стосунок він має до виборів у парламент? Готується?..) заявив: «У системі відкритих списків, коли виборець голосує за людину в списку, пан Грановський навіть теоретично міг би стати депутатом? Або, наприклад, пан Кононенко, у якого три гудзики завжди розстебнуті, а ще він лисий, це у нього образ такий. Став би він депутатом?». Неймовірно уважний до того, де у кого які гудзики розстебнуті, Віталій Шабунін, тим не менш, не пояснює логіку своїх суджень. Що ж завадить цим дуже забезпеченим депутатам обрати округ, вкластися в рекламу і просто «купити» голоси, щоби піднятись у виборчому списку своєї політсили на потрібну висоту?

Мітинг Саакашвілі: чи виконає влада ультиматуми опозиціїСтворення антикорупційного суду, зняття недоторканності та нова виборча система – три головні вимоги мітингувальників під ВР. Чи виконає ультиматуми влада, розповіли експерти.

Визнаний експерт у питанні виборів, голова Комітету виборців України Олексій Кошель зазначає: «Саме дрібні, середні та великі олігархи матимуть набагато більше можливостей, ніж громадські діячі, потрапити до парламенту. Тому що вони мають більше фінансових ресурсів, відповідно – можливість купувати голоси виборців, величезний масив реклами, проводити більш ефективну виборчу кампанію. Закон не вирішує ключових проблем: підкупу і торгівлі округами ». Тому він висловлюється за заборону політичної реклами – як у Європі, аби змусити кандидата йти безпосередньо до виборців, а також брати участь у теледебатах, адже іншого шляху до вух і мізків виборця у кандидатів уже не буде. Крім того, зазначає експерт, «заборона політичної реклами у виборчий і міжвиборчий періоди дозволить здешевити кампанію у 3-5 разів, що зробить участь у виборах доступнішою для всіх політичних сил. Можливості у партій будуть рівні». Ні про що подібне ідеологи вуличної «великої політичної реформи» не говорять взагалі. А протестувальники й не питають.

Чесно кажучи, не схоже, щоби виборчий закон сильно, глибоко й ґрунтовно хвилював політиків, які закликали під свої знамена людей протестувати біля стін ВР. Наприклад, на початку цього бурхливого тижня лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив: «Хочу нагадати всім фракціям, які активно агітували за законопроект щодо виборчого законодавства на місцевих виборах і як пройшли вибори в 2015 році. За цим законом у багатьох населених пунктах багато округів не отримали жодного депутата». Будь-яких конструктивних зауважень і пропозицій у зв'язку з цим не прозвучало ні від трійці «єврооптимістів», ні від Саакашвілі, ні від нардепа Семена Семенченка або його колеги Єгора Соболєва. А головне: які у них тепер претензії до парламенту? Спікер Парубій активно агітував підтримати законопроект Чумака, щоб взяти його за основу, але зал не підтримав. У якійсь демократичній країні парламент карають за звичайне політичне рішення? До речі, той же спікер розпорядився вивести на площу перед ВР трансляцію засідання. Журналісти з місця подій повідомляли: ніхто з фанів політичної «реформи по-великому» не вслухався в те, що відбувалося в залі.

Протести під Верховною Радою: чи готові політики виконати три головні вимогиНове виборче законодавство, скасування недоторканності та антикорупційні суди: чи є політична воля для реалізації всього цього?

Щире спасибі акції за те, що змусили депутатів узятися за залежалі законопроекти. Інша річ, що важливих, але не проголосованих документів у Раді ще дуже багато. Стояти далі під Радою «реформаторам» якось треба, тим більше в намети навіть пінопласт уже завезли. Тому Віктор Чумак запропонував учасникам мітингу висунути дві нових вимоги до своїх колег – ухвалити закон про імпічмент і про тимчасові слідчі комісії, які впорядкували би процедуру імпічменту президента. Справа хороша! Але чи випадково ця вимога Чумака збіглася з точно такою ж вимогою «Опоблоку»? Та й інші фракції зажадали ухвалити ці ж закони. То якщо вже неслаба група підтримки цих законів збирається під куполом, то навіщо тримати людей на вулиці? Так, у нас усі революції починаються в листопаді, але чи точно потрібно тримати прийдешні 2 тижні людей під порожнім парламентом на холодній вулиці для того, щоби ґрунтовно перетрусити парламентський архів законопроектів? Тим більше мітингувальники вже зараз не дуже розуміють, що вони відстоюють і проти чого протестують (ну, крім «влади бариг», звичайно).

І ось що ще цікаво особисто мені: чи багато було сьогодні під Радою чернігівців, які пам'ятають вибори на 206-му окрузі 2 роки тому? Пам'ятаєте, як Саакашвілі сорочку на собі рвав, переконуючи всіх проголосувати за чудову людину Сергія Березенка? А ось свіжа цитата того ж Саакашвілі про цього ж депутата: «Цей Березенко, ця мерзота, яка тікала підземним переходом парламенту...». А щоб народ у наметовому містечку не нудьгував без депутатів, лідер «Руху нових сил» запропонував їм... інтелектуальний штурм на тему зниження тарифів і знищення олігархів! Головне тепер, щоб інтелектуали, які залишилися там чергувати, помилково не розпочали який-небудь інший штурм.

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: