«Громадянська війна» в «ДНР»: що означає протистояння між Захарченком і Ходаковським

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У незаконній «ДНР» почалася політична боротьба в рамках підготовки до так званих «виборів» глави «республіки». Основними фігурантами цієї боротьби поки є ватажок «ДНР» Олександр Захарченко та його політичний конкурент – засновник терористичного бандформування «Восток» Олександр Ходаковський. Будь-які «вибори» на території ОРДЛО, які пройдуть поза рамками мінського процесу, не будуть визнані в світі. Однак імітація політичної боротьби в «ДНР» вигідна Москві в рамках виконання плану з реінтеграції Донбасу на власних умовах.

Минулого тижня ватажок «ДНР» Олександр Захарченко заявив про готовність узяти участь у «виборах» глави «республіки» в 2018 році. «Я довго думав над цим питанням. Якщо жителі республіки вірять у мене, звичайно, я братиму участь у виборах у 2018 році», – повідомив Захарченко 18 жовтня. За його словами, він піде на «вибори» як представник громадського руху «Донецька республіка».

Наступного дня, 19 жовтня, про своє бажання взяти участь у політичній боротьбі повідомив конкурент Захарченка, засновник терористичного бандформування «Восток, колишній командир донецької «Альфи» Олександр Ходаковський. «Ясна річ, я буду висувати свою кандидатуру на посаду глави ДНР, тому що якщо я цього не зроблю, то численні або нечисленні, не має значення, мої прихильники не просто мене не зрозуміють, але й подумають, що я їх зрадив», – написав Ходаковський на своїй сторінці в Facebook.

У зоні АТО почався точковий наступ бойовиків: у лавах ЗСУ є втратиДвоє загиблих служили в 92-й окремій механізованій бригаді, ще двоє – в окремому штурмовому батальйоні «Айдар».

Відзначимо, що ворожнеча Ходаковського із Захарченком має давню історію. Ще навесні минулого року з легкої руки Захарченка так звана «тимчасова комісія народної ради ДНР» заборонила Олександру Ходаковському займатися суспільно-політичною роботою та обіймати посади в органах «державної влади». Незадовго до цього рішення Ходаковського змістили з посади «глави Радбезу ДНР». Таким чином Захарченко усунув небезпечного конкурента, не намагаючись, втім, ліквідувати його фізично.

Крім того, в «ДНР» Ходаковського називають людиною відомого українського бізнесмена Ріната Ахметова. Цей факт набув широкого розголосу одразу після того, як Ходаковський заявив про можливу участь у «виборах». Так колишній «прем'єр-міністр» незаконної «ДНР» Олександр Бородай у своєму інтерв'ю одному з російських видань заявив, що Ходаковський «сидів на фінансуванні Ахметова». «Свого часу мені він від Ріната намагався привезти... валізу з половиною мільйона доларів. Там було 500 тисяч доларів. Я повернув валізу пану Ходаковському, він їх нібито витратив на фінансування батальйону «Восток», – розповів Бородай.

Серйозним опонентом Ходаковського є й ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркін (Стрєлков). Одного разу Гіркін назвав Ходаковського «лицеміром, який не бажає нести відповідальність за свої справи». «А справи він робив у 2014-му суцільно паршиві й такі, що криваво коштували ополченню. І не лише програні бої (гадаю, що Ходаковський все ж не працював на укрів, а просто був поганим і легковажним командиром із непомірними особистими амбіціями), але й повне самоусунення «Востока» від спільного захисту Донецька в липні-серпні 2014 року. Ось за що я дуже хотів би з нього спитати», – написав у травні цього року Гіркін із нагоди третьої річниці першого бою за Донецький аеропорт. Як відомо, спланована Ходаковським перша спроба бойовиків «Востока» взяти ДАП у травні 2014 року була відбита спецназом ЗСУ з великими втратами для терористів.

Одразу після того, як Ходаковський заявив про участь у «виборах», Гіркін викликав опонента до Росії на дебати. Ходаковський дав згоду, але 25 жовтня несподівано з'ясувалося, що бойовика не хочуть пускати до Росії.

Цікаво, що до самої ідеї виборів Ходаковський ставиться дуже серйозно, вважаючи, що це «двері в самостійну політику й остаточне розрізання пуповини з політичною Україною». Заяви абсолютно популістські, бо жодні вибори в ОРДЛО, якщо вони відбудуться поза мінським процесом, не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством, ані, за великим рахунком, Росією, яка наполягає на виконанні Мінських угод. Крім того, Захарченко та ватажок «ЛНР» Ігор Плотницкий повністю підконтрольні Кремлю й призначалися за вказівкою Москви без жодних виборів, тому про будь-яку «самостійну політику» в ОРДЛО не може бути й мови.

Віце-прем'єрка розповіла, скільки часу потрібно на введення миротворців на ДонбасАктивізацію питання миротворців російською стороною вона пов'язує з внутрішньополітичною російською кампанією перед виборами президента в РФ.

Самі ж вибори в ОРДЛО – це також досить довга історія. Україну не влаштовує модальність їх проведення – до або після взяття під контроль ділянки кордону в Донецькій і Луганській областях. Саме тому дата їх проведення нікому не відома й постійно переноситься. Той же Захарченко в листопаді минулого року говорив про те, що «вибори» відбудуться в 2017 році, а тепер ідеться вже про 2018 рік.

Водночас заява Захарченка про участь у цих «виборах», безсумнівно, узгоджувалася з Кремлем. Її слід розглядати в прямому зв'язку з недавнім ухваленням Верховною Радою в першому читанні законопроекту про реінтеграцію Донбасу, з тексту якого була виключена згадка про Мінські угоди. Імітація політичної боротьби, яку ініціює Москва на зайнятих територіях, має показати Києву та його міжнародним партнерам видимість того, що «ДНР» уже є досить самостійним гравцем і Україна може остаточно втратити свої території, якщо не піде на наявні умови реінтеграції Донбасу.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: