Путін, миротворці та Донбас: російський план і пастка для України

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Введення миротворців – це радше дипломатична боротьба, яка важлива Росії з точки зору демонстрації своїх кроків назустріч ЄС для пом'якшення санкцій і забезпечення більш прийнятної кон'юнктури в зв'язку з виборами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олег Саакян, оцінюючи ініціативу введення миротворців на Донбас.

«З одного боку, для України це можливість продемонструвати прихильність до мирного врегулювання конфлікту, а з іншого – згуртувати західних союзників у питанні тиску на Росію», – констатував Саакян.

Однак, на його переконання, реальна перспектива введення миротворців є досить примарною.

«Навіть якщо припустити, що є політична воля й готовність обох сторін, то з технічної точки зору, лише підготовчий етап займе не менш ніж півроку. Тому, звичайно ж, розраховувати на те, що миротворці будуть незабаром введені на Донбас, не варто», – пояснив він.

За словами експерта, для РФ миротворці – це інструмент, який дозволить зняти із себе потребу забезпечення охорони цих територій від можливого «хорватського сценарію».

Передаючи безпеку на аутсорсинг миротворцям, РФ консервує за собою адміністративне управління цими територіями й починає процес реалізації «Мінська» в своєму розумінні.

Він уточнив, що це фактично зміцнення нинішньої ситуації.

«Україна, навпаки, в миротворцях вбачає інструмент мінімізації російського впливу, виведення звідти військових сил РФ, щоб почати процес реінтеграції територій», – додав він.

Політолог підкреслив, що РФ і Україна мають діаметрально протилежне бачення й плани щодо використання миротворців.

«Це робить в принципі неможливим застосування на Донбасі такого інструменту, як миротворці», – наголосив Саакян.

Миротворці на Донбасі: на що розраховує РФ та чи прийнятним є хорватський досвід для УкраїниТема введення миротворчого контингенту на Донбас залишається на порядку денному України, а зараз уже й РФ. Якими є варіанти розвитку подій, розповів військовий експерт.

«Крім того, одним із ключових елементів для введення миротворців є визнання сторін конфлікту. РФ на сьогодні не визнає, що є стороною конфлікту, а такою є маріонеткова адміністрація «Л/ДНР». Росія на цьому наполягатиме. А Україна не має ані права, ані можливості визнавати маріонеток РФ стороною конфлікту», – пояснив політолог.

На його думку, в іншому разі ми фактично легалізуємо всю ту гібридну агресію, що відбувалася на території України, в статусі внутрішнього конфлікту.

«Обидві сторони на сьогодні ведуть дипломатичну боротьбу за те, що ж у підсумку вирішать з приводу миротворців», – резюмував Олег Саакян.

За підсумками зустрічі з державним секретарем США Рексом Тіллерсоном очільник МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що миротворці мають займатися лише охороною місії ОБСЄ.

Президент України Петро Порошенко наполягає на розширеному мандаті миротворчої місії ООН на сході України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: