Утримання будинків і прибудинкових територій: скільки і за що платять жителі міст України

Читать на русском

Найбільший середній рахунок за утримання будинків та прибудинкових територій в Україні щомісяця отримують у Києві. У вересні в столиці власники стандартних двокімнатних квартир площею 60 кв. м сплачували за цей вид комунальних послуг у середньому понад 351 грн.

Це приблизно в півтора раза більше, ніж у Тернополі та Чернігові, вдвічі більше, ніж у Львові, Кропивницькому чи Харкові. Найнижчий же тариф на утримання квартирних будинків у Полтаві – лише 46,2 грн на місяць на двокімнатну квартиру. Трохи більше платять у Херсоні – 57,6 грн, та у Сєвєродонецьку – 67,8 грн. У столиці Закарпаття функція утримання будинків і прибудинкових територій покладена на управителів будинків (рішення Ужгородської міськради від 23 грудня 2016 року), тож там тарифи варіюються.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє не підвищувати тариф на квартплату для киянСказано 13 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Що ж входить до переліку послуг, які зобов’язані надавати житлово-комунальні організації в межах наведених вище тарифів? Це перш за все прибирання (прибудинкової території, сходових кліток, підвалу, технічних поверхів і даху) – все разом 2,11 грн за кожен квадратний метр квартири. 1,27 грн за кв. м житла коштує обслуговування ліфтів.

0,46 грн за кв. м житла коштує ремонт внутрішньобудинкових систем гарячого й холодного водопостачання, опалення, каналізації, різноманітних технічних пристроїв та елементів зовнішнього впорядкування території (наприклад дитячих майданчиків). Стільки ж – технічне обслуговування гарячого та холодного водопостачання, каналізації та опалення. За що ще доводиться платити в складі цього тарифу – дивіться в інфографіці «Слова і Діла».

Нагадаємо, раніше портал розповів про те, які правила оформлення субсидій на житлово-комунальні послуги діятимуть цього опалювального сезону.

Також «Слово і Діло» дізнавалося, в яких великих містах України найдешевші та найдорожчі квартири в економ-сегменті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: