Загострення на Донбасі: що відбувається в зоні АТО й навіщо бойовики стягують техніку до лінії фронту

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Розвідка реєструє масове переміщення техніки на Донбасі, а в Міноборони не виключають загострення ситуації. Але поки зарано робити висновки про серйозну підготовку до наступу.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Війна на Донбасі. Чи варто чекати загострення» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Два дні тому координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук повідомив про пересування колон бронетехніки бойовиків у різних місцях зони АТО – в районі Моспиного в Донецькій області та в районі Бахмутської траси в Луганській області. Тимчук також повідомив про посилення оборонних позицій бойовиків у районі Докучаєвська, на південь від Донецька. Тут противник взявся за обладнання укриттів і капонірів», – нагадав Попович дані ІС.

Військовий підкреслив, що Докучаєвськ, за умовами перших Мінських угод 2014 року, контролює українська сторона.

Зброя від США: що це означає для Києва, Москви та ВашингтонаСША схвалили виділення Україні 500 мільйонів доларів на зброю. Рішення Америки та можливу реакцію РФ проаналізували експерти.

«Зараз, у результаті так званого «повзучого наступу», частини ЗСУ впритул підійшли до позицій бойовиків у цьому районі й у в разі ухвалення відповідного рішення здатні вибити противника з Докучаєвська», – зазначив він.

За даними ІС, так званий «6-й окремий механізований козачий полк» зі складу «другого армійського корпусу ЛНР» отримав підкріплення з 200 російських найманців, додав експерт.

При цьому, уточнив він, в «ДНР» почали отримувати нову зброю – кулемети «Корд» російського виробництва.

Однак, на його думку, такі рухи є не стільки сигналом про наступ, скільки спробою поповнити нестачу особового складу.

«У деяких підрозділах «1-го АК ДНР» спостерігається майже 40% некомплект особового складу. У зв'язку з цим на територіях, підконтрольних «ДНР», розгорнулося вербування охочих поступити на службу в «армію», – підкреслив журналіст.

Вербування на службу до «армій Л/ДНР» іде і в соцмережах, і в окремих навчальних закладах, і, звичайно, шляхом особистого спілкування. В Луганській області абонентам місцевої мобільної мережі «Лугаком» щомісяця надсилають повідомлення з пропозицією «стати на захист Республіки й вступити на військову службу за контрактом».

«Керівництво «ДНР» розгорнуло активне вербування в соцмережах, а також в окремих навчальних закладах та різних «установах» «ДНР». Також російське окупаційне командування для заповнення нестачі молодших командирів, організувало в Донецьку короткострокові курси підготовки сержантського складу», – продовжив Попович.

Посилаючись на російського блогера Андрія Морозова, який підтримує бойовиків, журналіст наголосив, що на «військову службу» до «Л/ДНР» ніхто йти не поспішає.

«У більшості випадків не те що до 100%, до 70-80% укомплектувати їх адекватним персоналом вже неможливо, й без запровадження призову із жорсткими заходами за ухилення», – зазначив експерт із посиланням на інформацію блогера.

Крім того, невдоволення серед бойовиків забезпеченням зростає, оскільки навіть елементарними речами для підрозділів вони забезпечують себе самі.

«У такій ситуації без активної підтримки російської сторони бойовики навряд чи здатні на серйозне загострення, не враховуючи невеликих «заворушень» на окремих ділянках», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Війна на Донбасі. Чи варто чекати загострення».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: