Війна на Донбасі: чи варто чекати загострення

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У зоні проведення АТО побоюються загострення ситуації з боку бойовиків. Розвідка реєструє масові переміщення техніки на тимчасово окупованій території. Інформація з «того боку» підтверджує факт військових переміщень збройних формувань «ДНР» і «ЛНР». Однак пов'язані вони радше з прагненням зміцнити свою лінію фронту.

Джерела «Слова і Діла» в Міноборони повідомили тривожну інформацію: військові очікують загострення ситуації в зоні проведення АТО. На тимчасово окупованій території відбуваються масові переміщення військової техніки, а ближче до лінії розмежування підтягуються артилерійські установки заборонених калібрів.

Інформація про військові приготування підтверджується з інших джерел. Зокрема, два дні тому координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук повідомив про пересування колон бронетехніки бойовиків у різних місцях зони АТО – в районі Моспиного в Донецькій області та в районі Бахмутської траси в Луганській області. Тимчук також повідомив про посилення оборонних позицій бойовиків у районі Докучаєвська, на південь від Донецька. Тут противник взявся за облаштування укриттів і капонірів.

Зазначимо, що Докучаєвськ, за умовами перших Мінських угод, укладених у вересні 2014 року, мав перебувати під контролем української сторони. Зараз, у результаті так званого «повзучого наступу», частини ЗСУ впритул підійшли до позицій бойовиків у цьому районі й у разі ухвалення відповідного рішення здатні вибити противника з Докучаєвська.

За даними ІС, так званий 6-й «окремий механізований казачій полк» зі складу «другого армійського корпусу» «ЛНР» отримав підкріплення з 200 російських найманців. А формування першого армійського корпусу «ДНР» почали отримувати нову зброю – 12,7 мм кулемети «Корд» російського виробництва.

Крім того, окупаційне командування наказало бойовикам активно готуватися до зими, обладнавши «опалювальні укриття на лінії розмежування». «Раніше раптові перевірки російських «радників» у двох бригадах «1-го АК» виявили повний саботаж планових заходів такого роду, хоча останні були зазначені в рапортах командирів», – зазначає Тимчук.

Всі ці заходи, втім, більше нагадують не підготовку до наступу (хоча українська розвідка, безумовно, має не виключати й таку можливість), а спробу заткнути дірки й поповнити нестачу особового складу. За даними ІС, відповідна військова комісія, організована російською стороною, виявила факти масового розкрадання зброї, боєприпасів, фінансових і матеріально-технічних засобів у загонах обох «корпусів» «ДНР» і «ЛНР». Крім того, в деяких підрозділах 1-го АК «ДНР» спостерігається майже 40% некомплект особового складу. У зв'язку з цим на територіях, підконтрольних «ДНР», розгорнулася вербування охочих поступити на службу в «армію». Керівництво «ДНР» розгорнуло активну вербування роботу в соцмережах, а також в окремих навчальних закладах та різних «установи» «ДНР». Також російське окупаційне командування для заповнення нестачі молодших командирів, організувало в Донецьку короткострокові курси підготовки сержантського складу.

Вербування ведеться не лише в соцмережах і шляхом особистого спілкування. Так, у Луганській області абонентам місцевої мобільної мережі «Лугаком» щомісяця направляють смс-розсилку з пропозицією «стати на захист Республіки й вступити на військову службу за контрактом».

Відомий російський блогер Андрій Морозов (kenigtiger), який надає активну волонтерську допомогу бойовикам, втім, стверджує, що на «військову службу» в «Л/ДНР» ніхто вступати не поспішає. «Завдяки своєрідній кадровій політиці, заданій із РФ, людські ресурси луганського та донецького корпусів народної міліції практично повністю вичерпані. У більшості випадків не те що до 100%, до 70-80% укомплектувати їх адекватним персоналом вже неможливо і, без запровадження призову із жорсткими заходами за ухилення. А запровадження призову буде не лише величезною медійною поразкою республік, але ще й абсолютно марною мірою – всі потенційні «призовники» швидко згвинтять до Росії. Доброволець зараз у військкоматі – свято», – пише Андрій Морозов.

За його словами, елементарні речі, необхідні для життєдіяльності підрозділів, «солдати» змушені купувати собі самі. «Уже всі знають, що за виданням солдатської зарплати в 15 тисяч рублів (менш ніж 7 тисяч гривень) слідують щоденні посилання командування на цю саму зарплату. Оптика потрібна? У вас зарплати є. Зв'язок потрібний? У вас зарплати є. І так далі, за всіма пунктами, включно з лікуванням та протезуванням поранених та іншим», – зазначає kenigtiger.

У такій ситуації без активної підтримки російської сторони бойовики навряд чи здатні на серйозне загострення, не враховуючи невеликі «заварушки» на окремих ділянках. Щоправда, матерям українських бійців, які, можливо, загинуть у результаті цих «заварушок», від цього не легше...

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: