Зброя від США: що це означає для Києва, Москви та Вашингтона

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Кремль довго та відкрито погрожував Україні та США. Там заявляли, що політика посилення військово-політичної допомоги Україні в боротьбі з російською агресією й публічне надання Києву військової допомоги викличе миттєву реакцію Росії. Це показник того, що США загроз Кремля не бояться.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Віктор Небоженко, передає «Слово і Діло».

«США не злякалися жодних погроз Путіна й виділи абсолютно буденно, через Конгрес 500 мільйонів доларів саме на оборонні цілі. Кремль мовчить. Це означає, й Москві це стає зрозуміло, що Вашингтон остаточно відмовився від політики закулісних угод із недоговороздатним і непередбачуваним Путіним щодо України», – констатував Небоженко.

Війна на Донбасі: чому в Москві заговорили про зміну ватажків «ДНР» та «ЛНР»Журналіст Денис Попович розібрався в свіжих чутках про швидку заміну Росією чинних ватажків «Л/ДНР» на більш компромісні для України фігури.

Експерт припустив, що така сама реакція Росії, крім обов'язкової істерики в кремлівських ЗМІ, буде, коли Україна через три роки після початку війни все ж таки зважиться назвати речі своїми іменами й оголосити РФ країною-агресором.

«У відповідь Кремль погрожуватиме негайно визнати сепаратистські республіки Донбасу й укласти з ними екстрений договір про військову та матеріально-технічно допомогу», – зазначив він.

Політолог уточнив, що Києву не варто здавати свої позиції з кількох причин.

Російський бюджет уже не може тягнути матеріально-технічне та фінансове забезпечення «Л/ДНР». Про це відрито говорять у Москві, вважаючи за краще допомагати Калінінграду та окупованому Криму, але не сепаратистським республікам Донбасу.

Він також нагадав, що це не викликало масових протестів ані в Росії, ані на Донбасі.

«Крім того, ніхто в світі не наслідуватиме приклад РФ і не визнає «Л/ДНР», адже це не відповідає принципам міжнародного права», – додав політолог.

«І нарешті, те, що особливо буде болісним та принизливим для путінської Росії, – будь-які наміри Кремля на Донбасі, військові чи політичні, відразу ж викличуть нову хвилю міжнародних санкцій, які вже зараз серйозно впливають на економіку й політику Росії», – резюмував Віктор Небоженко.

Відзначимо, спецпредставник США з питань Україні Курт Волкер повідомив, що санкції проти РФ діятимуть навіть після виконання «Мінська». Раніше в ЄС продовжили обмеження проти Росії на півроку.

Нагадаємо, сьогодні президент України Петро Порошенко заявив, що США схвалили виділення Україні 500 мільйонів доларів на озброєння.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: