У БПП розповіли, скільки часу потрібно на внесення змін до Конституції щодо зняття недоторканності

Читать на русском
У БПП стверджують, що внесення змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності розтягнеться до 2020 року.

Президентський законопроект передбачає скасування депутатської недоторканності з 2020 року тому, що саме стільки часу потрібно на внесення змін до Конституції.

Про це під час презентації президентського законопроекту №7203 сказала представниця глави держави у Верховній Раді Ірина Луценко, передає «Слово і Діло».

«Проектом закону пропонується встановити, що вищевказані зміни набуватимуть чинності з 1 січня 2020 року», – сказала Луценко.

Вона додала, що відтермінування набуття чинності конституційних змін не створює прецеденту, бо це вже було в законотворчій практиці, зокрема, коли Україна переходила на парламентсько-президентську республіку в 2004 році.

Рада взялася розглядати скасування депутатської недоторканностіВерховна Рада почала обговорення президентського законопроекту про скасування депутатської недоторканності.

На уточнююче запитання, чому в документі вказана саме дата 1 січня 2020 року, Луценко сказала: «Ви прекрасно знаєте, за якою процедурою в нас відбувається внесення змін до Конституції. Сьогодні ми голосуємо на першому рівні – це внесення до порядку денного й відправлення до Конституційного суду для висновку. Це забере певний період, і ми отримаємо цей висновок. Відповідно до певної норми Конституції, має бути розділене ухвалення цього рішення на цій сесії – і наступний крок, після висновку Конституційного суду, голосування в другому читанні має відбуватися на наступній сесії».

Вона припустила, що друге голосування буде орієнтовно через рік.

«В цей процес орієнтовно ми ввійдемо на осінь 2018 року. Вся ця процедура затягнеться до 2019 року. Тому президент не шукає тимчасових рішень, президент пропонує закон, який змінить життя депутатів на десятки років. Це державницька позиція, тому й пропонується така пропозиція – починаючи з 2020 року», – пояснила Луценко.

Зазначимо, Верховна Рада надіслала до Конституційного суду обидва законопроекти щодо скасування депутатської недоторканності, як і рекомендував комітет із питань правової політики і правосуддя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: