В обмін на імпічмент: у Ляшка назвали свої умови зняття депутатського імунітету

Читать на русском
У Радикальній партії виставили ціну за підтримку законопроекту про скасування депутатської недоторканності.

Фракція Радикальної партії Ляшка виступає за зняття депутатського імунітету, але лише після ухвалення законів про процедуру імпічменту президента і про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради.

Про це «Слову і Ділу» сказав народний депутат України Ігор Попов (РПЛ).

«Сьогодні (19 жовтня – ред.) ми надіслали на розгляд до Конституційного суду законопроекти, які обмежують депутатський імунітет щодо відповідальності за порушення закону. Скасовувати відповідальність народних депутатів необхідно. Але паралельно необхідно розглядати законопроекти про порядок процедури імпічменту президента та про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради. В іншому разі буде загроза, що Верховну Раду просто задушать», – сказав Попов.

Як Рада голосувала за скасування недоторканностіЗобразили для вас схематично, за що і як сьогодні проголосував парламент у питанні скасування депутатської недоторканності.

За словами депутата, поки Конституційний суд розглядатиме зміни до Конституції щодо депутатського імунітету, РПЛ наполягатиме на ухваленні згаданих законів. Зокрема, закон про слідчі комісії необхідний для того, щоб забезпечити політичні гарантії роботи народного депутата: «На жаль, законопроект про обмеження імунітету передбачає, що навіть за висловлювання з трибуни депутата можуть притягнути до відповідальності, якщо хтось заявить, що це наклеп. Щоб нівелювати цю загрозу, якраз і потрібні тимчасові слідчі комісії».

Нагадаємо, що 19 жовтня Верховна Рада надіслала на розгляд Конституційного суду два законопроекти – №7203 і №6773 – про внесення змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності. Обидва законопроекти пропонують виключити з Основного закону норму про те, що «народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради України бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані».

При цьому законопроект №7203, внесений президентом Петром Порошенком, передбачає, що ці зміни набудуть чинності з 1 січня 2020 року. А законопроект №6773, розроблений групою народних депутатів, передбачає, що зміни набувають чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Після винесення висновку Конституційним судом парламентарі мають намір розглянути обидва законопроекти. Для їх затвердження необхідно не менш ніж 300 голосів народних депутатів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: