Медична реформа в Україні: що не так і в чому сумніви

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Такі реформи, як освітня та охорони здоров'я, мають об'єднувати не лише депутатів, але й громадян. У Верховної Раді України чомусь так не виходить.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, передає «Слово і Діло».

«Звичайно, вже давно час змінювати систему охорони здоров'я в Україні. В цьому немає жодних сумнівів», – підкреслив експерт, але зазначив, що сумніви та побоювання викликають певні нюанси.

«Виконувачка обов'язків міністра Супрун, відповідаючи на запитання журналістів, сама сказала про елементи британської, ізраїльської та іспанської систем охорони здоров'я, що присутні в законопроекті», – нагадав політолог.

«Образно кажучи, виходить якийсь «медичний вінегрет». Чи є впевненість, що цей «вінегрет» їстівний для України?», – запитав Бала.

За його словами, побоювання полягають у тому, наскільки досвід західних країн є прийнятним в українських реаліях.

«Чи можна систему охорони здоров'я багатої країни адаптувати в бідній країні без медичної страховки, що присутня в багатих країнах? Сумнівно», – додав він.

Фахівець наголосив, що побоювання є ще й з приводу того, що Уляна Супрун досі залишається в. о.

«Слід звернути увагу, що Верховна Рада так і не проголосувала за призначення міністра охорони здоров'я, але збирається проголосувати за закон запропонований виконувачкою обов'язків міністра. Трохи дивно», – уточнив Бала.

У коментарі «Слову і Ділу» експерт пояснив, що варіант із призначенням іноземців на керівні посади є не найкращим.

«Люди, які не планують жити в Україні, не планують, що тут житимуть їхні діти, не мають потрібної мотивації. Так, вони можуть бути найкращими професіоналами, але не будуть докладати в нас, як і в іншій країні, надзусиль. У них немає мотивації з точки зору особистої перспективи й перспективи їхніх родин», – аргументував Бала.

Додамо, що в експертному колі є побоювання з приводу того, що медреформу можуть ухвалити, але Супрун все одно не призначать міністром.

Нагадаємо, Уляна Супрун переконана, що вже з 2020 року Україна перейде на абсолютно нову систему оплати медичних послуг у всіх ланках. Повний перелік її обіцянок – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: