Іноземці в українській владі: чому Україну один за одним полишають «варяги»

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Від самого початку було зрозуміло: якщо, запрошуючи на управлінські посади іноземців, ми не даватимемо їм карт-бланш, то рано чи пізно слід чекати на гучні відставки. Частково так і трапилося – Абромавичус, Саакашвілі, а зараз Балчун, який, судячи з того, що він обіцяв, наостанок ще зробить гучні заяви.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи український досвід запрошення на керівні посади іноземців.

«Україні не потрібно орієнтуватися на «варягів». Люди, які не планують жити в Україні, не планують, що тут будуть жити їхні діти, – не мають потрібної мотивації. Так, вони можуть бути найкращими професіоналами, але не будуть докладати у нас, як і в іншій країні, надзусилля. У них немає мотивації з точки зору особистої перспективи і перспективи їхніх родин. Тому іноземці у нас не приживаються і йдуть», - міркує експерт.

На його погляд, найкращий варіант запрошення іноземців до України – як консультантів чи радників, але не більше.

«Керівні посади, які тим паче дають доступ до державної таємниці і документів, мають обіймати українські громадяни. Як консультантів, радників – так, іноземців можна запрошувати, але не на керівні посади», - зауважив політолог.

Люди, які приходять до влади, повинні мати так звані три «П»: патріотизм, професіоналізм і порядність. Якщо немає хоч одного з цих елементів – результату такого, як потрібно, не буде.

Експерт наголосив, що обурюють пропозиції міністрів-іноземців дати великі зарплати, щоб ніхто не крав.

«Така аргументація як мінімум свідчить про непорядність людини. Навіщо тоді приходити на посаду взагалі?», - підкреслив Бала.

Приїхали, кінцева: що залишив після себе БальчунЖурналіст Максим Кречетов розповів про причини відставки керівника «Укрзалізниці» Войцеха Бальчуна.

За його словами, персони, які запрошуються в Україну, мають розуміти, що мова не йде про політичну діяльність.

«Мають бути чітко виписані умови, за яких буде результат. Тоді ми будемо розуміти, які були поставлені завдання. Все інше - вже політична діяльність. Іноземці, які приходять працювати в іншу країну, апріорі не мають займатися політичною діяльністю», - проаналізував Віталій Бала.

Нагадаємо, в списку міністрів-іноземців і управлінців, які працювали в Україні, але з різних причин йшли зі своїх посад, - Хатія Деканоїдзе, яка відповідала за реформу МВС, Олександр Квіташвілі (займався реформою охорони здоров'я), Наталія Яресько і Айварас Абромавічус проводили економічні реформи та інші.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: