Медреформа в Україні: в парламенті заявили про порушення

Читать на русском
В Опозиційному блоці заявляють, що медреформа не може бути ухвалена в тому числі тому, що процедура її затвердження проходить із грубими порушеннями регламенту.

В «Опозиційному блоці» заявляють, що медреформа не може бути ухвалена в тому числі тому, що процедура її затвердження проходить із грубими порушеннями регламенту.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив народний депутат (фракція «Опоблоку»), член комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ігор Шурма.

Запуск медичної реформи: чи знайдуть голоси та що стане розмінною монетоюМедичну реформу називають однією з найбільш дискусійних і складних, але в уряді не втрачають надії на проведення змін. Чи є шанси, розповіли експерти.

«Законопроект не має шансів на життя, тому що ухвалюється з грубими порушеннями 116 статті регламенту Верховної Ради. В чому суть? До другого читання може бути поданий лише той законопроект, який зберігає ту ж суть і назву, що й редакція, ухвалена в першому читанні. Мало того, що поміняли назву між першим і другим читанням, але ще й на 80% змінили суть закону перед другим читанням. Основний сенс змінений, а це пряме порушення регламенту. Якщо ви побачите висновок експертного управління, ви зрозумієте, що він не може бути проголосований», – сказав Шурма.

Народний депутат висловив думку, що медреформа не знайде підтримки в парламенті. «Мені здається, здоровий глузд переможе й голосів проект не набере. Хоча сьогодні ситуація така, що «протиснути» в парламенті можуть усе що завгодно, не замислюючись про наслідки у вигляді бунтів медиків і пацієнтів, які обов'язково будуть згодом», – додав нардеп.

Битва за медичну реформу: що пропонує МОЗ і чого вимагають депутатиДнями ми дізнаємося, хто візьме гору в питанні медреформи. А поки «Слово і Діло» проаналізувало позиції протиборчих сторін, виходячи з їхніх обіцянок.

«В аналітичній записці Національного інституту стратегічних досліджень, на яку посилався президент Порошенко в своєму зверненні до Верховної Ради, прямо вказується, що законопроект №6327 у нинішньому вигляді порушує норми Конституції, створює ризики скорочення й закриття медзакладів. І проект вимагає серйозного доопрацювання. Мені цікаво, як президент підпише закон після такого вердикту», – зазначив Шурма.

Нагадаємо, Верховна Рада України 8 червня затвердила в першому читанні та за основу законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». Проект є складовою медреформи й передбачає, зокрема, надання громадянам України гарантованого пакету медпослуг і лікарських засобів за рахунок державного бюджету. При цьому на друге читання в липні нинішнього року проект був поданий під назвою «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Також у червні парламент не зміг затвердити зміни до Бюджетного кодексу (законопроект №6329) які дозволяли б запустити медреформу. Натомість уряд підготував інший законопроект – №6604, який буде розглянутий парламентарями.

Відзначимо, раніше спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що медична реформа буде включена до порядку денного на пленарний тиждень, 16-20 жовтня.

Раніше повідомлялося, що в Києві медпослуги переведуть на європейські стандарти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: