Український делегат у ПАРЄ: більшість неприйнятних правок до резолюції вдалося зняти

Читать на русском
Український делегат в ПАРЄ Береза прокоментував ухвалену асамблеєю резолюцію щодо освітнього закону.

Під час дебатів в ПАРЄ щодо українського закону про освіту, нашої делегації вдалося зняти більшість неприйнятних для України правок, які пропонували делегації Румунії та Угорщини.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат, член української делегації в ПАРЄ Борислав Береза (позафракційний).

«В Україні звикли до абсолютних перемог. У нас було три роки абсолютних перемог на міжнародному рівні, зараз ми її не отримали. Але в будь-якому випадку, це і не поразка. Це один з елементів політичної боротьби, грамотне використання процедур – нічого більше», – сказав народний депутат.

Закарпатська автономія: Угорщина розкрила свої плани щодо УкраїниНародний депутат України Дмитро Тимчук вважає, що Угорщина розкрила свій план зі створення угорської автономії на Закарпатті.

За його словами, українській делегації вдалося зняти більшість неприйнятних для України правок, які пропонували делегації Румунії та Угорщини. А також домогтися затвердження більшості українських поправок.

За словами Берези, під час обговорення, угорці та румуни висловлювали свій протест вставанням. «Ця процедура дуже рідкісна. Я вперше за три роки робота в ПАРЄ таке побачив», – зазначив Береза.

Нагадаємо, 12 жовтня, Парламентська асамблея Ради Європи провела дебати з питання статті 7 українського закону про освіту. Цей закон був затверджений Верховною Радою 5 вересня і підписаний президентом 25 вересня, проте викликав протест з боку Угорщини та Румунії. На їхню думку, він обмежує права національних меншин навчатися в Україні на рідній мові. Запит на дебати був зроблений саме Угорщиною, Румунією та низкою інших країн.

За підсумками дебатів ПАРЄ рекомендувала нашій країні врахувати всі рекомендації Венеціанської комісії щодо цього закону, а також, в разі потреби, внести відповідні зміни в закон про освіту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: