Угорщина та Румунія спільно виступили проти українського закону про освіту

Читать на русском
Угорський міністр закордонних справ заявив про те, що румунська сторона підтримує позицію щодо українського освітнього закону.
Петер Сійятро

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійятро сказав, що цілком природно й нормально, що Угорщина та Румунія разом виступають проти нового закону України «Про освіту».

Таку заяву він зробив, перебуваючи з візитом у Румунії, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Свобода».

За його словами, Угорщина зацікавлена у створенні й збереженні стратегічного контакту з Румунією в цьому питанні, адже «набагато краще створювати історії успіху, ніж мати справу з конфліктами».

Сійярто також наголосив, що, як він вважає, закон про освіту суперечить Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, підписання якої підтримали Будапешт і Бухарест. Через це, сказав міністр, він розглядає ухвалення українського закону як «удар у спину» двом державам.

Водночас міністр бачить «серйозну загрозу» в тому, що на розгляд українських парламентарів потрапили також законопроекти про мову та громадянство.

Голова МЗС Угорщини знову нагадав: Угорщина багато разів зверталася до української влади, щоб Київ не ухвалював цього закону, але це було зроблено попри заяви Будапешта, що новий законодавчий акт, як переконаний міністр, порушує права нацменшин в Україні.

В Україні проживають більш ніж півмільйона угорців і румунів, тому Угорщина й Румунія виступають разом, заявив Сійярто.

На його думку, якщо Верховна Рада законодавчо ухвалить пропозиції, запропоновані парламентською комісією з питань культури, мовно-освітні можливості угорської та румунської меншин будуть значно звужені, а проти цього Угорщина та Румунія боротимуться спільно.

Нагадаємо, закон про освіту надіслали до Венеційської комісії.

Раніше міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла про результати зустрічі з міністром освіти Румунії щодо нового закону про освіту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: