Дебати в ПАРЄ: у Порошенка розповіли, що робити далі

Читать на русском
Член делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко розповів, які кроки потрібно зробити Україні після резолюції щодо мовної статті закону про освіту.

Після дебатів 12 жовтня в Страсбурзі ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій досить жорстко засуджується ухвалення Верховною Радою закону «Про освіту» без консультацій із представниками нацменшин. Однак, на думку члена української делегації, народного депутата Олексія Гончаренка (БПП), нічого страшного для нашої країни не відбулося.

Про це він розповів у коментарі «Слову і Ділу».

«Жодної катастрофи для України немає. Ухвалена сьогодні резолюція просто закликає Україну виконати рекомендації Венеційської комісії. А тому будемо чекати висновків експертів. Вони мають бути в грудні. Якими б вони не були, до них потрібно прислухатися», ¦ сказав Гончаренко.

Нагадаємо, 12 грудня Парламентська асамблея Ради Європи за результатами дебатів щодо питання статті 7 українського закону про освіту рекомендувала Україні врахувати всі рекомендації Венеційської комісії щодо цього закону, а також у разі необхідності внести відповідні зміни до закону.

Запит щодо дебатів із питання статті 7 закону «Про освіту», затвердженого Верховною Радою України від 5 вересня й підписаного президентом 25 вересня, подали депутати ПАРЄ від Угорщини, Румунії та низки інших країн. Стурбованість сусідів України викликають норми закону, згідно з якими представники нацменшин зможуть отримувати освіту рідною мовою (разом із державною) лише в дошкільних закладах і початковій школі. На їхню думку, ця норма шкодить інтересам національних меншин, які компактно проживають у певних районах України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: