Закарпатська автономія: Угорщина розкрила свої плани щодо України

Читать на русском
Народний депутат України Дмитро Тимчук вважає, що Угорщина розкрила свій план зі створення угорської автономії на Закарпатті.

Різка реакція офіційних представників Угорщини з приводу українського закону «Про освіту» пов'язана зі зривом планів створення на території Закарпаття угорської автономії.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат України, член комітету з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук.

Стало відомо, коли Україна і Польща обговорять закон про освітуУ Міносвіти повідомили, що 26 жовтня у Львові має відбутися круглий стіл за участю представників польської меншини в Україні, посольства Польщі та Міносвіти.

«Ми бачимо, що Угорщина, по суті, розкрила свій план зі створення угорської автономії на Закарпатті. Про ці плани було відомо й раніше, потім, щоправда, угорський уряд зняв напругу, припинивши говорити на цю тему. Але з реакції угорської влади на закон «Про освіту» ми бачимо, що ці плани залишалися, й угорська влада покладала великі надії на створення автономії», – сказав Тимчук.

До того ж народний депутат підкреслив, що не слід плутати політичні заяви окремих країн з позицією Євросоюзу. Говорячи про майбутню дискусію на сесії ПАРЄ щодо українського закону про освіту, нардеп зазначив, що позиції України в цьому питанні сильні.

«В ЄС усі рішення ухвалюються консенсусом. Угорщина не диктує моду в Євросоюзі, тому Україні все ж слід сподіватися на об'єктивне рішення в рамках ЄС. Крім того, не варто забувати, що резолюція ПАРЄ – важливий документ. ЄС як утворення цивілізованих демократичних країн, які орієнтуються на право, має в першу чергу орієнтуватися на судові рішення й вироки компетентних органів, а не на політичні заяви тієї ж Румунії або Угорщини. Компетентний орган – Венеційська комісія – надасть свій висновок щодо закону про освіту, якщо не помиляюся, в грудні», – сказав Тимчук.

Позиції міцні: що думають в ПАРЄ з приводу українського закону «Про освіту»Член української делегації в ПАРЄ Борислав Береза розповів, чого можна чекати від дебатів щодо освітнього закону.

Нагадаємо, в понеділок на зустрічі з керівниками організацій закарпатських угорців в Ужгороді голова МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт ініціюватиме перегляд Угоди про асоціацію України з Євросоюзом через новий закон про освіту. Також він відмовився зустрітися з головою МЗС України Павлом Клімкіним для обговорення закону «Про освіту».

У четвер з подачі Угорщини та Румунії на сесії ПАРЄ відбудеться дискусія з питання статті 7 закону про освіту. На думку заявників, ця стаття обмежує права національних меншин, не дозволяючи їм навчатися рідною мовою.

Своєю чергою, Україна заявляє, що закон про освіту повністю відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин.

Нагадаємо, що генеральний секретар Ради Європи Ягланд відзначив важливість володіння нацменшинами офіційними мовами тих країн, де вони проживають.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: