У Раді розповіли, кому ще слід заборонити їздити до Росії

Читать на русском
У Народному фронті назвали ще дві категорії громадян України, яким варто заборонити поїздки до Росії.

У «Народному фронті» вважають, що депутатам і суддям також потрібно заборонити їздити до Росії.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив народний депутат України, член комітету з питань національно безпеки і оборони Дмитро Тимчук.

«Обмеження на виїзд мають поширюватися не лише на українських держслужбовців, але також і на народних депутатів, і на представників суддівського корпусу. Зрозуміло, це може викликати невдоволення окремих колег. Того ж «Опоблоку», депутати якого їздять до Москви, як на роботу. Але я вважаю, що таке обмеження буде правильним», – сказав народний депутат.

«Остання гастроль»: чи потрібно забороняти виступи російських артистів в УкраїніВ Україні вирішили взяти під контроль гастрольну діяльність російських артистів, а СБУ самостійно вирішуватиме, чи надавати дозвіл. Детальніше в ситуації розбирались експерти.

При цьому Тимчук підкреслив, що така заборона може викликати «дискусію в парламенті». Водночас депутат вважає, що обмеження не має стосуватися простих громадян.

«Ми констатували окупацію Росією Донбасу, назвали Росію агресором. Проте з політичних міркувань і з метою захисту державних інтересів ми не перебуваємо в стані війни з Росією. А тому виникає питання: наскільки ми можемо обмежувати свободу пересування простих громадян? Я вважаю, що заборона на відвідування Росії їх стосуватися не має», – зазначив Тимчук.

«Інше питання, що органи держвлади мають попереджати громадян, що поїздка до Росії може бути небезпечною. Вже є маса прикладів, коли громадяни України ставали жертвами провокацій в Росії. Ба більше, як російські спецслужби йдуть на викрадення наших громадян у тій же Білорусі. Тобто громадяни мають усвідомлювати небезпеку, яку несуть такі подорожі, й держава має надавати їм всю необхідну інформацію з цього питання», – додав нардеп.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрований законопроект, що обмежує поїздки на територію держави-агресора держслужбовців, представників органів місцевого самоврядування, народних депутатів України та цілої низки державних діячів, які обіймають державні посади, але на яких не поширюється закон про держслужбу.

Винятки стосуються працівників дипломатичних органів, а також поїздок на лікування або на похорон близьких родичів. За порушення передбачається штраф і заборона обіймати певні посади. Також законопроект передбачає відставку за рішенням Верховної Ради члена уряду, який порушив обмеження не виїзд. Крім цього, автори пропонують додати порушення заборони на виїзд до Росії членом уряду до списку причин, через які уряд іде у відставку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: